Peygamber (sav)´in Cihada Çıkışı
Savaş iznini açıkça ifade eden ayet-i kerimede de okuduğumuz gibi, Peygamber (s.a.v.) efendimiz müşriklere karşı savaşma iznine sahip oldu. İzni ihtiva eden ayet-i kerimede şöyle bu-yuruluyordu:
“Kendileriyle savaşılanlara (mü´minlere), zulme uğramış olmaları sebebiyle, (savaş konusunda) izin verildi. Şüphe yok ki Allah, onlara yardıma mutlak surette kadirdir.” (Hac: 39)
Bu ayet-i kerimenin nüzulünden sonra Peygamber efendimiz, savaş hazırlığına başladı. Peşpeşe seriyyeler gönderdi. Se-riyyelerin arkasından da gazalara çıkıldı. Siyer tarihçilerinin ıstılahlarında da gördüğümüz gibi, onlar seriyye kelimesini, sayıları az veya çok mü´min askerlerden oluşan ve Peygamberimiz tarafından düşman üzerine gönderilen gruplara bir isim olarak vermişlerdir. Ancak Peygamber efendimiz, bu askerlerle birlikte sefere çıkmamıştır. Peygamber efendimizin bizzat cihad ederek çıktığı seferlere gaza adı verilmiştir. Bu seferde kendisinin fiilen savaşmış olup olmaması sözkonusu değildir. Peygamber efendimiz cihada Ramazan, Şevval ve Zilkade aylarında gönderdiği üç seriyye ile başladı. Bu seriyyelerden ilkinin başında Abdülmuttalib oğlu Hamza, ikincisinin başında Haris oğlu Ubeyde, üçüncüsünün başında Ebu Vakkas oğlu Sa´d vardı. Bundan sonra hicretin ikinci yılında gazalara başlandı.
Tarihçiler Peygamber efendimizin gazalarının sayısı konusunda farklı görüşler ileri sürmüşlerdir. Aslında bu olayların vukuu, ya da adedi hususnda ihtilaf etmemişlerdir. Onların ihtilafları, Peygamber efendimizin askerlerle birlikte sefere çıkması veya çıkmaması durumunda teşkil edilen sefere gaza mı, yoksa seriyye mi denileceği hususundadır. îşi iyice tahkik ettiğimiz takdirde, tarihçilerin bu gazaların sayısı hususunda görüş birliği içinde olduklarını görürüz. Ancak tertiplenen seferlere verilen nitelik hususunda bazı ihtilafları olmuştur. Resulul-lah´ın megazisi, bütün gazalara ve seriyyelere şamildir. Yani “Resulullah´m megazisi” denildiği zaman akla hem gazalar hem de seriyyeler gelir.
îmam Ahmed bin Hanbel´in de “Müsned”inde rivayet ettiği gibi, Peygamber efendimizin megazisi kırküç tanedir. Katade´den rivayet olunduğuna göre de Peygamber efendimizin megazisi kırküç tanedir. Bunlardan yirmidördü seriyye, ondokuzu da gazadır. Bu gazaların sekizinde bizzat kendisi de sefere çıkmıştır. Örneğin Bedir, Uhud, Hendek, Müreysi, Hayber, Hu-neyn ve Mekke fethi seferlerine bizzat katılmıştır. Bu sekiz gazayla ilgili olarak Zühri´nin şöyle dediği rivayet edilir: –
“Resulullah (s.a.v.)in gazaları şunlardır: Bunlardan Bedir gazasında hicri ikinci yılın Ramazan ayında müşriklerle savaştı. Sonra hicri üçüncü yılın Şevval ayında Uhud gününde savaştı. Sonra hicri beşinci yılın Şaban ayında Mustalik oğulları ve Lihyan oğullarıyla savaştı. Arkasından hicri altıncı yılda Hayber´de savaştı. Hicri sekizinci yılın Ramazan ayında Mekke´yi fethetti. Sonra Huneyn gazasında savaştı. Hicri sekizinci yılın Şevval ayında Taifliler´i kuşatma altına aldı. Hicri dokuzuncu yılda Ebu Bekir haccetti. Sonra Resulullah (s.a.v.) efendimiz hicri 10. yılda veda haccına gitti.”
Bu tarihi ifadelerden de anlaşıldığına göre, Peygamber efendimizin gazaları ondokuz, seriyyeleri ise yirmidörttür. Gazaların bir kısmında mü´minlerle müşrikler arasında çarpışma olmuş, bir kısmında ise olmamıştı. Bazen savaşçıların hatalarından dolayı yenilgiye benzer durumlar görülmüş, bazan da savaşmaksızın dahi mü´minler muzaffer olmuşlar, hatta düşmanlarının kalplerine korku ve ürküntü bırakmışlardı. Nitekim Hendek savaşında çarpışma olmadan müşrikler hezimete uğramışlardı. Sadece Kurayza oğulları tarafında savaş vuku bulmuştu. Bu arada çarpışmasız bazı gazalar da olmuştu. Peygamber efendimizin bazı gazalarında çarpışma meydana gelmişti. Bunlara örnek olarak Ebva Uşeyre, Gatafan ve ilk Bedir gazalarını gösterebiliriz. Peygamber efendimizin düşmanla çar-pışmaksızın yaptığı en büyük gaza Hudeybiye gazasıdır. Bu gaza Peygamber efendimizle Kureyşliler arasında barışın sağlanmasına zemin hazırlayan bir fetih olmuştu. Bununla ilgili olarak Cenab-ı Allah şöyle buyurmuştur:
“Biz sana doğrusu apaçık bir fetih ihsan ettik. Böylece Allah, senin geçmiş ve gelecek günahını bağışlar, sana olan nimetini tamamlar ve seni doğru bir yola iletir ve sana şanlı bir zaferle yardım eder,” (Fetih 1-3)
Erdemli Savaş, Ya da Nübüvvet Savaşı
Peygamber (s.a.v.)in gönderdiği seriyyeler savaşmamışlardı. Aksine bu seriyyeler barış sonucunu doğurmuşlardı. Her ne kadar bu seriyyelerin sonucunda her zaman barış olmasa da, genel hava, barışı sağlamak doğrultusundaydı. Ancak bazan münferit olaylar meydana geliyordu. Örneğin Ubeyde bin Ha-ris´in komutasındaki seriyyede bulunan Sa´d bin Ebi Vakkas, karşı tarafa bir ok atmıştı. Bu seriyyelerde öldürme ve çarpışma olmamakla birlikte, bir çok faydalar elde edilmişti. Çünkü bu seriyyeler vasıtasıyla Kureyşliler´e islam´ın kuvvet kazandığı bildiriliyordu. Ya çabucak İslam´a koşmaları ve islam´a kavuşanların en sonuncusu olmamaları, yahut da haklarında çabucak kısas hükmünün uygulanacağı ve daha önceleri müslü-manlara yaptıkları tecavüze karşı kendilerinin de tecavüze uğrayacakları Kureyşliler´e bildirilmişti. Ya da diğer taraftan Islamiyet´in kuvvet kazandığını, kazandığı bu kuvvet sayesinde, benimsemiş oldukları dinlerinden dolayı fitneye düşürülüp eziyet gören mü´minlerin işkenceden kurtarılacaklarını hissediyorlardı. Fitneye düşürmek, Cenab-ı Allah´ın kutsal kitabında da beyan buyurduğu gibi, adam öldürmekten daha şiddetli ve daha ağır bir günahtır. Üçüncü cihetten Kureyşliler, Muham-med (s.a.v.)in güçlendiğini ve bu gücüne dayanarak kendilerine hak yolda baskı yapacağını hissetmişlerdi. Nitekim daha Önceleri kendileri de müslümanlara ve Muhammed (s.a.v.)e batıl yolda baskı yapmışlardı. Ayrıca güçsüz sahabilere de kendi diyarlarında eziyet edip baskı yapmışlardı. Müslümanları yurtlarından ve mallarından mahrum etmiş ve mallarına el koymuşlardı.
Hicretin birinci yılında teşkil edilip göreve çıkarılan bu se-riyyelerle, İslamiyet´in Allah tarafından güçlendirildiği müşriklere hissettirilmiş oluyordu ki, İslam´a karşı rağbetleri olmadığı ve ona karşı düşmanca tavırlar sergiledikleri takdirde, başlarına ne geleceğini bilsinler ve kötü şeyler yapmaya cesaret edemesinler. İşte böylece Peygamber efendimiz Ebva, Uşeyre, Ga-tafan ve ilk Bedir gibi gazalar düzenlemişti. Bu gazalarda hiçbir insan Ölmemiş ve savaş olmamıştı. Bunlarda İslamiyet´in güç kazandığını müşriklere his settirme gayesi güdülmüştü.
Nihayet Kureyşli müşrikler bu imanlı grubun güçlendiğini anladılar ve bu gruba karşı kesif bir ordu hazırladılar. Daha Önceden herhangi bir kervan göndermediler. Hazırlıklı oldukları için savaşa başladılar. Böylece de müslümanlara karşı saldırı düzenlemek istediler. Nihayet savaş başladı ve ilk saldıranlar kendileri oldular. Muhammed (s.a.v.) onların ordularıyla birlikte gelip Medine-i Münevvere´ye saldırmalarını bekliyordu. Bizzat Peygamber efendimiz tarafından terbiye edilip kendisine hikmet ve güzel konuşma öğretilen cihat kahramanı Hz. Ali´nin de dediği gibi, herhangi bir kavme kendi surlarının dibinde saldırılacak olursa, mutlaka saldırganlar yenilip zillete düşerler.
Birileri çıkarak Hz. Peygamber (s.a.v.)in niçin savaştığını sorabilir.
Buna cevap olarak şöyle deriz: Peygamber efendimizin diğer peygamberlerden ayrı bir tarafı yoktu. Ulülazm peygamberlerden olan Hz. Musa savaşmıştı. Israiloğullarını imana davet etmiş, ama onlar geride durup hüsrana maruz kalmışlardı. Korkaklık ve zillet durumu içinde iken Musa peygambere şöyle demişlerdi: “Sen ve Rabbin gidin savaşın; biz burada oturaca-
îsrailoğullarmın ellerinde bulunan Tevrat´ta da anlatıldığına göre Musa peygamber, zamanındaki hükümdarlarla savaşmıştır. Onların yurtlarına kendi ordusuyla girmiştir. Davud peygamber ile Hz. Süleyman da aynı şekilde savaşmışlardı. îsa peygamber ise, kendisine savaş meşru kıhnmadığı için savaş-mamıştır. O, Peygamber efendimizin risaletine bir tür zemin hazırlamıştır. Çünkü onunla Peygamber efendimiz arasında uzun bir zaman yoktur. Aralarındaki zaman farkı altıyüz yıla yaklaşmakta veya bunu biraz geçmektedir. Muhammed (s.a.v.)in risaleti bütün insanlık alemim; kızılı, siyahı ve beyazı, kısacası bütün ırkları ilgilendiriyordu. Onun risaletinin bütün ülkeleri içine alması, Arabistan sınırını aşmasa ve davetinde güçlü bir şekilde diğer mıntıkalara, beldelere ve şehirlere ulaşması gerekiyordu. Bu da ancak savaşa hazırlıklı olmakla mümkün olurdu. Çünkü o zamanlarda dünya ülkeleri zalim ve müs-tebid hükümdarların yönetimi altında bulunmaktaydı. Muhammed (s.a.v.)in şeriati ise despotluğa karşı çıkan ilkelere dayanıyordu. Müslümanlar müstebidlere karşı savaşmışlardı. Şu halde hakkı savunan ve zulmü engelleyen bir gücün oluşturulması gerekiyordu. Savaşmak, ya da savaşa hazır-lıkh olmak gerekiyordu. Adil prensipleri koruyana, hakka dayalı ve başkalarına tecavüzden uzak bir güç teşkil edilmediği takdirde, insanların durumu düzene girmez. İslamiyet güce dayanan haksız otoriteye boyun eğmeyi istemez. Aksine İslam, kötülüğü ortadan kaldıran ve her şeye hayrı yayan bir fazilet anlayışı ortaya koymaktadır. Bu, sağ yanağına vurana, sol yanağını da çeviren bir fazilet değildir. Bu faziletin esasını şu ayet belirlemiştir:
uKim size saldırırsa, onun size saldırdığı kadar siz de ona saldırın (ilerigitmeyin). Allah´tan korkun” (Bakara: 194)
Islami fazilette affetmek ve sabretmek vardır. Zira noksanlıklardan münezzeh olan yüce Allah: “Affedin, Jıoş görün” buyuruyor. Ancak, İslamiyet güç kazanıp yerleştikten sonra düşmanlarını affetmek mümkündür. Çünkü af, güçlü olan taraftan beklenir. Bu durumda affeden kişi, şeref ve üstünlük kazanır. Teslim olmuş sayılmaz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kül affetmekle, onurunu arttırır.” Noksanlıklardan münezzeh olan yüce Allah da insanların sabretmelerini isteyerek şöyle buyurmuştu:
“Eğer (bir topluluğa) ceza verecekseniz, size yapılan cezanın misliyle ceza verin. Ama sabrederseniz elbette o, sabredenler için daha hayırlıdır.” (Nahi 126)
Sabretmek, ordunun doğrudan savaşa gönderilmemesini, aksine barış yapmak için sabırlı davranılmasmı ifade eder. Yani silaha başvurmadan önce, sabırlı davranılarak barış yollarının araştırılması esastır. Nitekim Peygamber efendimiz de böyle yapmış ve ordusundaki yetkililere de bu şekilde davranmalarını tavsiye etmiştir.
iman ehline eziyet eden kimseleri güzelce bağışlayıp hoş görmek için sabra ve nefis kuvvetine ihtiyaç vardır. Sabır, sadece düşmanla karşılaşıldığı sırada gösterilen bir şey değildir. İntikam arzusuna karşı nefsi frenlemek de büyüklüktür. İleride de görüleceği gibi Peygamber efendimizin yaptığı savaşlar fazilet savaşıdır. O savaşlarda merhamet ve erdem vardır. Her ne kadar kılıçlar sakırdamış ve insanlar yüzüstü yere düşüp ölmüşlerse de, bu savaşlarda faziletin nasıl olması gerektiği insanlara öğretilmiştir. Kılıçlardan kan damlarken bile, insanlara savaşta merhametin nasıl gösterileceği anlatılmıştır. Savaş, aslında hoşlanılmayan bir şeydir. Ancak bazen başka çare kalmayınca, tek çıkar yol olur. Bu durumda sıcak yerlerdeki gölgeyi andırır. Peygamber efendimizin gazalarından bahsetmeden Önce bu gazalardaki fazileti açıklamaya çalışacağız. Bunu yaparken de Kur´an-ı Kerim´in mücahitlere verdiği emirleri ve Peygamber efendimizin savaş esnasında ve nihayetinde sergilediği davranışlarını ve askerlerine yaptığı tavsiyeleri ele alacağız. Kendisinden #sonra, ashabı da bu hususlarda ona tabi olmuşlar ve hiç sapmadan onun gösterdiği yoldan yürümüşlerdir.
Savaşta Fazilet
Merhamet insanın yüce erdemlerindendir. İslam rahmeti ise gelip geçici ve sübjektif infiallerden değildir. Aksine İslam´ın rahmeti umuma yöneliktir. Onun öngördüğü savaş da umuma yönelik bir rahmettir. Nitekim daha önce de geçen bir ayet-i kerimede Cenab-ı Allah şöyle buyurmuştur:
“Eğer Allah insanlardan bir kısmı ile diğerlerini savup hizaya getirmeseydi, elbette yeryüzünde nizam bozulurdu. Fakat Allah bütün insanlığa lütuf ve keremi ile muamele etmiştir.77 (Bakara: 25D
Zalime şefkat göstermekte ve ona karşı kısas uygulamaktan vazgeçmekte asla rahmet yoktur. Çünkü bu durumda mazluma zulmedilmiş ve hakkı yenilmiş olur. Bu sebeple Peygamber efendimiz şöyle buyurmuşlardır: “Merhamet etmeyene, merhamet olunmaz”
îslami savaşları rahmet başlatmış, rahmet gölgelendirmiş ve yine rahmet sona erdirmiştir. însan vücudunda kangrenleşen bazı organları kesmek, insanın vücuduna gösterilen bir rahmetin gereği olduğu gibi, toplumdaki fesat unsurunu koparıp atmak da, bütün insanlığa gösterilen rahmetin bir gereğidir. Nasıl ki, vücudun tamamının bozulmasını önlemek için ondaki kangrenleşmiş organı kesip atmak gerekiyorsa, aynı şekilde toplumun düzenini bozıan fesat unsurlarını çıkarıp atmak gerekir. İnsanlığın selamete erip güven içinde yaşaması, hak kelimesinin aralarına yayıî ması, hakkı söylemek için engellerin ortadan kaldırılması için fesat unsurlarını kesip atarak tecavüzleri geri püskürtmek icaıbeder.
Şimdi Allah´ın Kitabı´na ve Peygamberimizin sünnetine dayanarak, Peygamber efendimizin savaşlarından söz edeceğiz:
Kur´an-ı Kerim´in de ifadıe buyurduğu gibi, Peygamber efendimizi savaşa iten sebep, müslümanlara yapılan tecavüzü geri püskürtmektir. Bu hususta (Oenab-ı Allah şöyle buyurmuştur:
“Size karşı savaşanlarla Allah yolunda savaşın; fakat haksız yere saldırmayın, çünkü Allah haksz yere saldıranları Sevmez.” (Bakara. 190)
Bir başka ayet-i kerimede de Cenab-ı Allah şöyle buyurmuştur:
“Fitne tamamen yok olun caya ve din de Allah için tatbik edilinceye kadar onlarla savaşı m. Fitne çıkarmaktan vazgeçerlerse zalimler ve aşırılar hariç (hiç kimseye) düşmanlık ve saldırı
yoktur.” (Bakara: 193)
Cenab-ı Allah mütecavizlere, tecavüzlerinin misliyle muamele edilmesini açıklayarak şöyle buyurmuştur:
“Kim size saldırırsa, onun size saldırdığı kadar siz de ona saldırın (ileri gitmeyin). Allah´tan korkun. Bilin ki Allah korunanlarla (aşırı gitmeyenlerle) beraberdir.” (Bakara: 194)
Bu ayet-i kerimenin baş kısmında ise Cenab-ı Allah şöyle buyurmuştur:
“Haram ayı, haram aya karşılıktır. Hürmetler karşılıklıdır.”
Bu nasslarda da görüldüğü gibi, müslümanlara karşı ilk saldırı her zaman müşriklerden gelmiştir. Müşrikler din hürriyetine tecavüz ettikleri, inançları sebebiyle mü´minlere eziyet verdikleri ve onları inançlarını terketmeye zorladıkları için, müs-lümanlar da onlara, yaptıklarının aynısıyla mukabelede bulunmuşlardır. Bununla birlikte müslümanlardan iki şey istenmiştir: Bunlardan birincisi, ayet-i kerimede de ifade buyurulduğu gibi, tecavüzden, yani aşırı gitmekten sakınmaktır. Bize karşı savaş başlatmayanlarla savaşmamah ve onlara saldırıda bulunmamalıyız. Çünkü bu durumda, îslam daveti kendi yolunda yürümekten alıkonulmamıştır. Ayet-i kerimede bizden istenilen üçüncü husus ise, takvaya sarılmamız, fazilete tutunma-mızdır. Sözgelimi müşrikler ırza tecavüz ederlerse, biz de onların ırzlarına tecavüz etmeyiz. Onlar ölülerimizin kulaklarını ve burunlarını keserlerse, bu bizim de aynı şeyi yapmamızı gerektirmez. Nitekim bu hususla ilgili ayrıntılı açıklamayı ileride yapacağız.
Siyer-i Nebi´de anlatılanlardan öğrendiğimize göre, Peygamber efendimiz aralıksız olarak onûç yıl insanları İslam´a davet etmiş ve bunun sonucunu beklemiştir. Bu süre içinde mü´minlere yapılan eziyetler, özellikle güçsüz ve korumasız müslümanlara yapılan saldırılar peşpeşe devam ediyordu. Ancak Hattab oğlu Ömer ile Abdülmuttalib oğlu Hamza gibi güçlü kimseler müşriklerin eziyetlerinden korunmuşlardı. Bununla birlikte yine de onların ezalarına karşı tamamen mahfuz kaldıklarını söyleyemeyiz. Peygamber efendimiz de onların eziyetlerinden uzak kalmamıştı. Secde halindeyken, üzerine deve işkembesi atmışlardı. Hatta hicret gecesinde onu Öldürmeye teşebbüs etmişlerdi. Fakat o esnada Peygamber efendimiz yol arkadaşıyla birlikte hicret etmiş bulunuyordu. Ayrıca hicrete-gücü yeten mü´minler de Mekke´den çıkıp Medine´ye doğru hicret yolculuğuna başlamışlardı. Muhacirler, Alah´a olan inançlarından dolayı mallarını ve ülkelerini terkederek hicret etmişlerdi. Müşriklerse kendi sapıklık ve taşkınlıklarında devam etmekteydiler. Peygamber efendimiz, hicret edemeyen mü´minleri Mekke-i Mükerreme´de, şiddetli işkencelere maruz halde bırakıp gitmişti. İşkence içindeki güçsüz mü´minleri, bu şekilde sonsuza kadar kendi hallerine bırakmak ilahi ve peygamberi rahmete yaraşmazdı. Dolayısıyla bu zayıf ve güçsüz, mü´minlere eziyet çektiren müşriklere yaptıklarının cezasını vermek gerekiyordu.
Bütün bu nedenlerden dolayı, müslümanları savaşa iten sebep, tecavüzü bertaraf etmek, süregelen eziyeti ortadan kaldırmak, zalimleri cezalandırmak ve yeryüzünde fitne kalmaymca-ya kadar îslami daveti emniyet altına almak gerekiyordu. Böyle bir savaşın amacı insanları hakkın ve adaletin geçerli olduğu bir dünyada yaşatmaktı.
îşte Arap Yanmadası´nda Kureyşliler´ce başlatılan savaşlara müslümanlarm cevap vermesinin nedeni buydu. Daha sonra müşrikler, Hendek Savaşı´nda olduğu gibi, çeşitli kabilelerin bir araya gelmesiyle genel bir cephe oluşturdular. Birleşen Arap kabilelerinin meydana getirdiği küfür cephesi, islamiyet´i yeni yuvasından söküp atmak istedi. Bunun üzerine şu ayet-i kerime nazil oldu:
“Onlar sizinle toptan savaştıkları gibi, siz de müşriklerle toptan savaşın.”
Arap yarımadası dışındaki insanlara gelince, Peygamber efendimiz onlara, ashabı içindeki hikmet sahibi kimseler vasıtasıyla mektuplar gönderdi. Örneğin Heraklius´a, Mukavkıs´a, Kisra´ya ve diğer bazı uzak Arap beldelerinin emirlerine mektuplar gönderdi. Ancak Araplar´dan başkası bu mektuplara icabet etmedi. Bir kısmı bu çağrıya kötü karşılık verdi. Bir kısmı da güzel cevap vermesine rağmen İslam davetçisinin çağrısına icabet etmedi. Kimi sözlü değil, fiili cevap verdi. Cevap verirken de müşrikler gibi düşmanlığını ilan etti. Hatta Kisra, Peygamber efendimizi öldürmesi için bir fedai göndermeye yeltendi. Herakliyus, müslüman olan Şamhlar´ı öldürmesi için, Şam valisine emir gönderdi. Bu sebeple Peygamber efendimiz, Şam´a karşı bir sefer düzenledi. O civarda Mu´te savaşı, sonra Tebuk savaşı yapıldı. Kendisinden sonra Üsame ordusunun Şam´a gönderilmesini vasiyyet etti.
Görülüyor ki, Peygamber efendimizi savaşa iten asıl sebep, eziyetleri geri püskürtmek, îslam davetini yerleştirmektir. O kimseyi dine girmeye zorlamamıştır. Zira yüce Allah şöyle buyurmuştur:
“Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk, sapıklık ve eğrilikten ayird edilmiştir. “(Bakara: 250)
Peygamber efendimizin hiç kimseyi dine girmeye zorladığı görülmemiştir. Hatta bazı rivayetlerde geçtiği üzere, kendi çocuğunu İslam´a girmeye zorlayan Ensar´dan bir zatı, Peygamber efendimiz böyle davranmaktan men etmiştir.
Savaştan Önce
Peygamber efendimizin savaşları fazilet esasına dayanıyordu. O, ordularını uzak taraflara gönderdiğinde savaşa başlamadan Önce ağır davranmalarını ve teenni ile hareket etmelerini, savaşmayı temenni etmemelerini istiyordu. Çünkü savaş kalplerin imtihanı ve bedenlerin yıkımıdır. Peygamber efendimiz: “Düşmanla karşılaşmayı temenni etmeyin. Ama karşılaştığınızda da sabredin” diyordu. Savaş tek çıkar yol olunca da; düşmanları, islamiyet´i kabul etmek ya da muahede yapmak seçeneğine sahip kılıyordu ki onlar tarafından gelecek saldırılara karşı emin olunsun. Onun uyguladığı bu ilke, tıpkı zamanımız-daki saldırmazlık paktlarına benzemektedir. Düşmanlar barışı kabul etmedikleri takdirde savaş yapılırdı. Ama barışı kabul ederlerse, artık onlara karşı güvenlik içinde kalınacak, îslam daveti de güven içinde kendi yoluna devam edecekti. En azından düşmanlar, islam daveti ile insanların arasından çıkacak ve bu davetin herkese kolaylıkla ulaşmasına engel olmayacaklardı. Bu davet insanları hak ile ikna edecek, neticede kim hidayete ererse kendi lehine ermiş olacak, kim de kötülük yaparsa kendi aleyhinde kötülük yapmış olacaktı. Bu vadiye yöneldiğimizde Peygamber efendimizin insanların ve Rablerinin birliği hususundaki şuuruna delalet eden dua ve çağrılarına kulak vermemiz ve bu çağrısını dikkate almamız gerekiyor. Peygamber efendimiz duasında şöyle diyordu: “Allah´ım onlar da senin kulların, biz de senin kullarınız. Birbirimize ve onlara senin nimetini tavsiye ettik. Allah´ım onları hezimete uğrat bizi onlara karşı muzaffer kıLn
Onlar hakka ve din hürriyetine karşı, insanları fitneye düşürmüş ve inkar etmişlerdi. Bu saldırgan davranışlarından dolayı Peygamber efendimiz, onların hezimete uğramaları için Cenab-ı Allah´a yalvarmıştı. Peygamber efendimiz, hazırlık sırasında bile savaşın önlenmesi için elinden geleni esirgemiyordu. Yemen´e kumandan olarak gönderdiği Muaz bin Cebel´e şöyle diyordu:
“Onları davet etmedikçe savaşmayın. Davetinize icabet etmeseler bile onlar size saldırmadıkça siz savaşı başlatmayın. Eğer savaşı önce onlar başlatırlarsa, içinizden birisini öldür-medikçe ve siz de bu ölünüzü onlara göstermedikçe onlarla savaşmayın. O zaman onlara deyin ki: “Bu sizin yaptığınızla hayra ulaşılır mı ” (Ey Muaz) Allah senin ellerinle bir adamı hidayete erdirirse bu, güneşin üzerinde doğup battığı her şeyden (bütün dünyadan) daha hayırlıdır”
Bu vasiyette de görüldüğü gibi, iki ordu karşı karşıya geldikleri anda bile müslümanlar barış yolu aramaya çalışırlar. Müslüman kumandan onları, barışa davet etmedikçe onlarla savaş-mayacaktır. Sonra savaşı başlatan da kendisi olmayacaktır. Aksine karşı taraf savaşı başlatıncaya kadar bekleyecektir. Savaş başladıktan sonra da onlarla savaşmayacak, müslümanlar-dan bir kişiyi öldürünceye kadar bekleyecek, sonra da ölen bu müslümanın cesedini ve onun kanını, yaptıkları zulüm ve düşmanlığı onlara göstererek, ibret almalarını sağlamaya çalışacaktır. Eğer yine ibret almaz ve barışa yönelmezlerse, o zaman son çare olarak silaha başvurulacaktır.
Savaş
Merhamet, savaşı başlatmamak için olduğu kadar, savaş sırasında da elden bırakılmaması gereken bir insani duygu olmalıdır. Çünkü müslümanlarm yaptığı, nübüvvet savaşıdır. Boğazlaşma ve vuruşma değildir. Peygamber efendimiz kendi davetini tanımlarken: ” Ben merhamet peygamberiyim. Ben savaş peygamberiyim” demiştir. Aslında merhamet ile savaş birbirine zıt görünen şeylerdir. Ama İslamiyet´te savaş sadece merhamet sebebiyle yapılır. Çünkü gerçek merhamet, bu dünyada fesadı önlemeyi ve şerri ortadan kaldırmayı gerektirir. Eğer merhametin icaplarım yerine getirmek için tek çıkar yol savaş olursa, o zaman savaşmak zorunlu hale gelir.
Vuruşmanın başlayacağı esnada bile Peygamber (s.a.v.) bir tarafta kılıçlar çekilirken, Öbür taraftan kalpleri birbirine ısındırmaya gayret gösterirdi. Bu sebeple Peygamber efendimiz, askerlerini savaşa gönderirken onlara şu tavsiyede bulunmuştu:
“İnsanlara ülfet edin. Onlara karşı teenni ile hareket edin. Onları (İslam´a ve barışa) davet etmedikçe üzerlerine hücum etmeyin. İnsanları müslümanlar olarak bana getirmeniz; onları öldürmenizden, çocuklarını ve kadınlarını esir olarak bana getirmenizden daha güzeldir.” Peygamber efendimiz, askerlerine ekinleri telef etmemelerini, ağaçları kesmemelerim, çocukları, kadınları ve savaşa katılmayan, savaş hak-kında görüşü olmayan zayıf ve korumasız kimseleri öldürmemelerini tavsiye etmişti. Bu tavsiyelerden birinde askerlerine şöyle buyurmuştur:
“Allah´ın adıyla ve O´nun bereketi üzerinde hareket edin. İhtiyarları, çocukları, kadınları öldürmeyin. Aşırı gitmeyin, ganimetlerinizi toplayın, sulh edin. İyilikte bulunun. Şüphesiz Allah iyilikte bulunanları sever.”
Bu anlamda bir başka tavsiyesi de şöyledir: “Allah´ın adıyla; Allah´ın yolunda yürüyün. Allah´ın düşmanlarıyla savaşın. Hıyanet etmeyin, gadr etmeyin, kimseye işkencede bulunmadın. Çocukları öldürmeyin.” Yine bir defasında Peygamber efendimiz Halid bin Velid´e şöyle tavsiyede bulunmuştur:
“Çocukları ve işçileri öldürmeyin.”
Bu tavsiyelerden de anlaşılıyor ki Peygamber efendimizin yaptığı savaşlar, insanları öldürmeyi ve onlar arasında bozgun çıkarmayı amaçlayan, insani duygulardan uzak savaşlar değildir. Müslümanlar, yalnızca zulmü önlemek ve tecavüzlere engel olmak için savaşırlar. Çocukların ve kadınların ise savaşacak ve tecavüz edecek durumları yoktur. Onların, yoluna devam etmekte olan îslam davetine karşı savaşmaları mümkün değildi. Peygamber efendimiz savaşta Öldürülenlerin yanından geçerken bir kadın cesedi görünce: “Bu savaşacak durumda değildi” diyerek öldürülmüş olmasını tasvip etmemiştir. Bunun üzerine Halid bin Velid´e haber göndererek, işçileri ve çocukları öldürmemelerini emretmişti. Askerlerinin bir çocuğu öldürdüklerini haber aldığı zaman Peygamber efendimiz çok kızardı. Aldığı bir habere göre, müslüman askerlerin bir çocuğu öldürdüklerini öğrenince, orduya hitaben şöyle demişti: “Bazı kimselere ne oluyor ki öldürmekte ileri gidiyor, hatta çocukları öldürüyorlar. Şunu iyi bilesiniz ki bundan böyle çocukları öldürmeyeceksiniz, çocukları öldürmeyeceksiniz.”
Peygamber efendimiz işçilerin öldürülmelerini yasaklardı. Peygamber efendimizin yaptığı savaş güçlü ve muktedir kimseleri Öldürmek için değil, aksine silah taşıyıp tecavüzde bulunan, ya da tecavüzde bulunmayı planlayan kimselerin tecavüzlerini önlemek için işçilerse böyle bir durumda değildirler. Onların çalışmaları ve işleri savaşa hazırlık olmadığı takdirde, onları Öldürmek zulüm olur. Ayrıca Peygamber efendimiz, askerleri savaş esnasında tahribatta bulunmaktan uzak tutardı. Ağaç kesilmesini yasaklamıştı. Düşmanların pusu yeri yapmamaları durumunda ağaçların kesilmesine gerek yoktu. Çünkü bu ağaçlardan müslüman askerler de siper edinerek istifade edebilirlerdi. Peygamber efendimizin savaşı, tahripkarlığa müsamaha etmiyordu.
Fazilet
Peygamber (s.a.v.)in savaşı alçak ve basit kimselerin savaşına benzemiyordu. Onlar kılıcı hem sağlam, hem de sakat yere vuruyorlardı.. Ahlaklı ve güçlü kimselerin savaşındaysa kılıç, sadece hastalığın gizli bulunduğu yere vuruluyordu. Böylece o, kötülüğü gizlendiği yerden söküp atıyordu. Müslümanlar sadece tecavüz eden, silah taşıyan, ya da silahşörler için tedbir hazırlayan kimselerle savaşırlardı.
Bu sebeple savaşın başlangıcında, devamında ve sonunda yani bütün aşamalarında fazilet hakim olmuştur. Çünkü müs-lümanlarm savaşı tecavüzü sadece misliyle mukabelede bulunarak reddetmek içindir. Bu savaş, tecavüz esnasında takva ile hareket etmemizi Genab-ı Allah´ın emretmiş olmasından dolayı faziletle kayıtlı ve sınırlıdır. Takva kaydına bağlı olmakla birlikte, düşmana karşı aynıyla karşılık vermek, İslam askerlerine, faziletlere saygılı olmayı, haklan çiğnememeyi gerekli kılar. Eğer fazilet ile, yapılana aynıyla mukabele etmek arasında bir karar vermek durumunda kalırlarsa, fazilete uymak gerekir. Çünkü her ne halde olursa olsun, fazilet, kendisine riayetsizliği kabul etmeyen temel bir ilkedir.
Bazı kimseler faziletin nasıl olup da kılıçla hakim kılınabileceğine hayret etmektedirler. İnsanlar öldürülürken fazilet nasıl egemen olur diye sormaktadırlar. İnsanların öldürülmesinin mubah kılındığı yerde, saygı duyulacak hiç bir şey kalmaz. Ama buna karşı biz deriz ki; bu savaş semavi kanunlara bağlı nübüvvet savaşıdır. Peygamber efendimiz bu ilkeleri insanlara öğretmek için savaş yapmıştır. İnsanlık aleminde ve düzeninde savaşlar devam ettiğine göre, mutlaka faziletle kayıtlı ve sınırlı olmaları, bunu nübüvvet semasının son sarayı olan Muham-med (s.a.v.)in insanlara Öğretmesi gerekir. Nübüvvet savaşı, rezaletleri ortadan kaldıran fazilet savaşıdır. Bu savaşın asıl sebebi hakkı ve fazileti savunmak olduğuna göre, savaş meydanlarında mütecaviz rezilleri cezlandırmak için haramları hiçe saymak ve sınırları çiğnemek yakışık almaz ve akla uymaz. Düşman, bütün ahlaki kayıtlardan sıyrılıp kopsa bile, fazilet ordusu mutlaka erdem ve fazilet ilkelerine bağlı olmalıdır. Düşman eğer imkan bulduğu takdirde ırzları çiğneyip çocukları, kadınları ve güçsüz ihtiyarları öldürüyorsa, İslam askerleri onlara misliyle mukabelede bulunmamalıdır. Çünkü İslam askerleri fazilet ve ahlak kayıtlarına bağlıdır.
Düşman eğer ölülerimize, kulaklarını, burunlarını kesip gözlerini çıkararak işkence yapmakta ve ölümlerinden sonra bedenlerini çirkinleştirmekte ise, fazilet ordusuna mensup müs-lüman askerler en büyük komutan ve fazilet savaşlarının ilk muallimi olan Peygamber efendimizin: “Ölülere işkence etmekten ve bedenlerini çirkinleştirmekten sakının!” buyruğundan dolayı düşman askerlerinin ölülerine misliyle mukabelede bulunmamalıdır.
Uhud savaşında müşrikler Pygamber efendimizin amcası Hamza´yı öldürmüşlerdi. Hamza onun sevgilisi ve en yakın akrabası olup bizzat kendisinin adlandırdığı gibi, şehitlerin efen-disiydi. Müşrikler onun temiz cesedine işkence yapmışlardı.
Hamza, Peygamber efendimizin yanında bu kadar değerli bir yere sahip olduğu halde, Peygamber efendimiz, karşılaştığı bu yürekler acısı manzaradan dolayı müşrik Ölülerinin cesetlerine işkence yapmayı düşünmemişti.
Düşmanlar, müslüman esirleri aç ve susuz bırakarak onları öldürseler bile, yine de müslüman askerler, ellerine geçirdikleri düşman esirlerine yemek yedirmeyi ibadetlerin en kutsalı sayarlar. Bunu yaparken de Cenab-ı Allah´ın dürüst ve imanlarında sadık müzminlerle ilgili olarak yaptığı tavsifi gerçekleştirmeye çalışırlar:
“Onlar ki, kendi canları çekmesine rağmen yemeği, yoksula, yetime ve esire yedirirler.” (insan: 8)
İnsana Gösterilen Saygı
Cenab-ı Allah, tecavüzleri ancak misliyle karşılama hususunda mü´minlere takvah olmalarını emrettiği için, savaş esnasında bile fazilet ölçülerine riayet etmek ve saygı göstermek gerekir. Aynı şekilde insanın değerini göz önüne alarak, ona saygılı davranmak da faziletin gereklerindendir. Çünkü yüce Allah şöyle buyurmuştur:
“Biz, hakikaten insanoğlunu şan ve şeref sahibi kıldık. Onları (çeşitli nakil vasıtaları ile) karada ve denizde taşıdık; kendilerine güzel güzel rızıklar verdik; yine onları yarattıklarımızın bir çoğundan cidden üstün kıldık” dsra- 70).
Dosta gösterilen saygının aynısını düşmana da göstermek gerekir. Dost ne kadar önemliyse, düşman da bir insan olarak o kadar saygıya değerdir. Bazı kimseler bu söylediklerimizi tuhaf karşılayabilirler. Kılıçların çekildiği sırada düşmana insan olarak değer göstermek yersiz ve zamansızdır, aksine düşmanı o anda öldürmek gerekir diyebilirler. Ama bizim bu söylediklerimizde asla tuhaflık yoktur. Çünkü müslümanın savaşı intikam savaşı değildir. Aksine kötülüğü söküp atmak, kötülüğün devamını önlemek savaşıdır. Siz düşmanınızı öldürürseniz zaten o kötülüğünü devam ettiremez, işte bu sebepten dolayıdır ki, Peygamber (s.a.v.) efendimiz Kureyşli müşrik ölülerin defnedilmelerini emretmiş, onların cesetlerini yırtıcı kuşlara ve yırtıcı hayvanlara yem olarak terketmemiştir. Sahabilerine, onların cesetlerini kuru bir kuyuya bırakmayı emretmiştir. Ölülere işkence edilmesini yasakladığı gibi, yaralı düşman askerlerini de hemen öldürmeyi yasaklamıştır. Çünkü yaralı kimsenin kuvveti azaldığı için kendisini öldürmek isteyene karşı direnemez. Bütün bu emir ve yasaklar insanın saygıdeğer bir varlık olmasından dolayı verilmiştir. Ayrıca müslümanın yapacağı savaştan kasıt, taşkınların kuvvetlerini azaltmak ve tecavüzü geri püskürtmektir; intikam değildir. Saldırıya karşı savunmanın ve diğer savaş kurallarının gerektirdiği aynıyla karşılığı, fazilet ve insani kıymeti çiğneme pahasına da olsa, müslüman son noktaya kadar vardırmaz. Aksine müslüman asker Allah´ın emrine teslim olur; o, tecavüzleri geri püskürtme esnasında dahi takvalı davranır. Bu prensibi uygulama hususunda Peygamber efendimizin yaptığı savaşları yüksek birer örnek olarak gösterebiliriz. İhsanın, kardeşi olan diğer insanlara karşı savaşırken bağlı kalacağı prensipler hep ondan öğrenilmiştir.
Savaşın Sona Ermesi
Peygamber efendimizin yaptığı savaşlar, şu üç şeyden biri ile sona ererdi:
1- Mütareke: Peygamber efendimizin yaptığı mütareke anlaşmaları gerçekten imrenilen anlaşmalardır. Çünkü bu anlaşmaları yaparken Peygamber efendimiz Cenab-ı Allah´ın şu buyruğuna göre hareket etmiştir:
“Eğer onlar barışa yanaşırlarsa sen de ona yanaş ve Allah´a tevekkül et.” (Enfoi 6i)
Yine Peygamber efendimiz, bu konuda Cenab-ı Allah´ın şu buyruğuna göre davranmıştır:
“Ey iman edenler! Hep birden barışa girin (barışçı olun).”
(Bakara: 208)
Uluslararası ilişkilerde uyulacak asıl ilke, barış ilkesidir. Yapılan saldırıları misliyle geri çevirmek gibi bir zaruret olmadıkça, savaşa yer yoktur. Bu gibi durumlarda savaşma mecburiyeti olsa bile fazilet Ölçülerine bağlı kalmak gerekir. Mütareke ile birlikte de savaş zarureti kendiliğinden ortadan kalkmış olur. Zaruretler kendi miktarlarıyla ölçülürler.
Peygamber (s.a.v.) efendimiz barış anlaşmaları yaptığı gibi, mütareke anlaşmaları da yapmıştır. Kendisinden sonra arkadaşları Hz. Ebu Bekir ve Ömer de onun yolundan yürümüş ve barış anlaşmaları yapmışlardır. Bu anlaşmaların tümünde, barışa rağbet ve arzu vardır. Peygamber efendimiz düşmana barış teklifi yapmadan savaşa girmezdi. Barış teklifini yaptıktan sonra düşman barışa yanaşmaz ve savaşma zarureti doğarsa, işte o zaman savaşa girerdi. Kendisi galip olduğu zamanlarda bile, kuvvet ve zor kullanarak, düşmanlarına zarar verecek şekilde bir mütareke anlaşması yapmamıştır. Aksine toleranslı davranarak onların kalplerini kazanacak şekilde bir anlaşma teklif etmiştir. Bu görüşümüzü ispatlamak için vereceğimiz en açık örnek Hudeybiye barışıdır. Peygamber efendimiz güçlü, kuvvetli, teşkilatlı, kesif bir orduyla Kabe´yi ziyaret etmek ve hac vecibesini yerine getirmek için Mekke-i Mükerreme´ye gitmişti. Fakat Mekkeliler tarafından mütareke önerisiyle karşılaşınca, hemen buna olumlu cevap vermiş, ancak çok müsamahakar kimselerin kabul edebilecekleri şartları kabul buyurmuştu. Anlaşma maddelerinde zahiren görüldüğü gibi, müslü-manlara o kadar zulüm yapılıyordu ki, Peygamber efendimizden başkası o maddeleri kabul etmezdi. Ama o, bunu bile gönül rızasıyla kabullendi. Hudeybiye barışıyla ilgili bilgileri sahih sünnette rivayet edildiği şekliyle nakletmeye çalışacağız:
Buhari´nin rivayetine göre, Resulullah (s.a.v.) hicretin altıncı yılında, Zilkade ayında Allah´ın beyt-i haramını haccetmek ve müşriklerle savaşmamak kasdıyîa Medine-i Münevvere´den Mekke´ye doğru yola çıktı. Bu ziyaretten engellenmediği sürece müşriklerle savaşma niyeti yoktu. Kureyşliler onun ve ashabının Mekke´ye doğru gelmekte olduğunu haber alınca, onların ziyaretine engel olmak için toplandılar. Peygamber efendimiz Kureyşliler´in kendilerini geri çevirmek maksadıyla toplandıklarını haber alınca -hac giysilerini ve ihramını giyip ordusuyla birlikte bu ziyarete niyetlenmiş olmakla birlikte- ashabını topladı ve onlara: “Ne yapacağımız hususunda herkes görüşünü açıklasın” buyurdu.
Ebu Bekir (r.a.) dedi ki: “Ey Allah´ın Resulü! Sen hac maksadıyla yola çıktın, kimseyi öldürmek istemiyorsun. Kimseyle savaşmak niyetinde değilsin. Her kim bizi bu yolumuzdan geri çevirmeye çalışırsa, onlarla savaşırız.” Bunun üzerine Peygamber efendimiz: “Allah´ın bereketi üzerine yolunuza devam edin” dedi. Nihayet Mekke-i Mükerreme´ye yaklaşınca şöyle dedi: “Allah´a andolsun ki onlar, Allah´ın haramlarını tazim edip ulula-yacakları bir şeyi benden isterlerse mutlaka o istediklerini kendilerine veririm.”
Mekkeli müşriklerin elçileri, yanına geldiklerinde Peygamber efendimiz kendilerine şöyle dedi: “Biz savaşmak için gelmedik. Ancak umre yapmak niyetiyle geldik. Kureyşliler´i savaş güçsüz bırakmıştır. Onların ellerindeki gücü alıp götürmüştür, isteseler de kendilerine bu güçleri geri verilmez. Onlarla benim aramdan çekilin.”
Peygamber efendimiz güçlü bir orduya ve her şeyin fevkinde olan Allah´ın yardımına sahip olmakla birlikte, Kureyşli müşriklere mütareke önerdi. Onlar da tamamı kendi istekleri doğrultusunda olan bazı şartlar dahilinde mütarekeyi kabul ettiler. Bu şartların bir kısmı şöyleydi:
a- Peygamber efendimiz ile sahabileri o yıl haccetmeden Medine´ye geri döneceklerdi. On yıl süreyle müslümanlarla Ku-reyşliler arasında savaş yapılmayacaktı. Bir yıl sonra Peygamber efendimizle ashabı gelip Kabe´yi ziyaret edeceklerdi. Umre ibadetlerini eda edeceklerdi.
b- Kureyşliler´den biri Şam´a gitmek için Medine´den geçecek olursa, can ve mal güvenliği içinde olacaktı.
c- Bir kimse müslüman olarak velisinden izin almaksızın Mekke´yi terkedip Medine´ye gidecek olursa, Peygamber (s.a.v.) onu sahiplerine geri verecekti.
d- Ama bir müslüman dinden çıkıp Mekkeli Kureyşliler´in yanına dönecek olursa, Kureyşliler onu Peygamber (s.a.v.)e iade etmeyeceklerdi.
Bu şartların hepsi Kureyşliler´in arzu ve istekleri doğrultusunda dikte edilmişti. Ancak bu arada îslam davetinin yararına bir tek şart vardı ki, bu da gayelerin gayesiydi. Bu şarta göre peygamber efendimizin ashabından bir kimse hac ya da ticaret amacıyla Mekke-i Mükerreme´ye gelecek olursa, canı ve malı emniyet içinde olacaktı.
Bir de siyasi nitelikte ve iki tarafın, yararına olan şart vardı. Buna göre Peygamber efendimizin tarafına ve onun paktına girmek isteyen kimse rahatlıkla girebilecekti. Kureyşliler´in tarafına ve paktına girmek isteyen kimse de rahatlıkla girebilecekti.
2- Peygamber efendimizin yaptığı savaşların nihayete erme biçiminden biri de, savaşa son vererek barış yapmaktı. Yani salt mütareke değil, barış yaparak savaş sona erdirilirdi. Bu durumda adalet ve ahde vefa ölçüleri esas alınarak her iki tarafın hukuku gözetilerek barış anlaşması yapılırdı. Bu anlaşmada şer´an caiz olan bütün şartlara riayet etmek vacibti. Savaşa başlanmadan önce düşman tarafına barış, ya da savaş seçeneği verilir de, düşman barışa yanaşır ve İslam´a girme şartı koşulmazsa, artık düşmanı İslam´a girmeye zorlamak, ya da onlarla savaşmak caiz olmazdı. Fakat bir ülkenin içinde İslamiyet ilan edilir de düşman tarafı müslümanlarla savaşır ve müs-lümanlar muzaffer olurlarsa artık barışa gerek kalmaz.
3- Müslümanların galibiyeti sonucu kafirler teslim oldukları takdirde, artık savaş sona erer. Bu da bir nevi barış neticesini doğurur.
Yenilenlere Nasıl Davranmalı
Peygamber efendimizin savaşlarında, düşmanın yenik düşüp teslim olması durumunda, her zaman düşmana karşı tolerans ve merhamet gösterilmiştir. Hz. Muhammed (s.a.v.)in yaptığı savaşlarda mü´minler, sonu teslimiyetle sonuçlanan bir yenilgiye uğramamışlardır. Çünkü İslam düşmanları, Peygamber efendimizin ve Hulefa-i Raşidin döneminde İslam ordusuna karşı kesin bir zafer kazanmamışlardı. Her ne kadar müslü-manlar Uhud savaşında bozguna uğradılarsa da, teslim olmadılar. Çünkü teslimiyette zillet vardır. Oysa İslam dini onur ve üstünlük dinidir. Muhammed (s.a.v.)in kumandasındaki mü´minlerin teslim olmaları mümkün değildir. Aksine o bozgun esnasında dahi Peygamber efendimiz, dağılan askerleri toplayarak müşrikleri takip etmek istemiştir. Dağılan askerler bu hususu öğrendiklerinde, ganimet toplamaktan vazgeçip Peygamber efendimizle birlikte müşriklerin takibine başlamışlardı. Çünkü onlar, Peygamber efendimizin Allah tarafından desteklendiğini bilmekteydiler.
Savaş düşmanın teslim olmasıyla sona erdiğinde, Peygamber efendimiz, düşmana karşı zalim komutanlar gibi “mağlup olanın vay haline!” demez, aksine adaletle davranır ve düşmanına karşı Muhammedi bir merhamet ve toleransla davranırdı. Peygamber efendimizin Kureyşliler´le yaptığı ve Mekke-i Mü-kerreme´nin İslamiyet ile müslümanlar için fethedilmesiyle sonuçlanan en son savaşında Peygamber efendimiz kendisine eziyet eden ve ashabına türlü işkenceler yapan, hatta şiddetli eziyet sebebiyle ashabın bir kısmını öldüren, neticede kendisini de öldürmeye kasteden müşriklerle karşılaşmıştı. Onlar İslamiyet´e ve müslümanlara karşı tuzak kurmakta iken, Allah da onların tuzaklarına karşı tuzaklar hazırlıyordu. Allah, tuzak kuranların tuzaklarını başlarına geçirendir.
Bu savaşta Peygamber efendimiz müşriklerle ve şirk savaşının kumandanı Ebu Süfyan´la karşılaştı. Galip durumda olan Peygamber efendimiz, onların üzerine güven bayrağını çekti ve şunları söyledi: “Ey müşrikler! Ebu Süfyan´ın evine giren, güven içindedir. Mescid-i Haram´a giren, güven içindedir. Kendi evine kapanan, güven içindedir.”
Şefkatli, güzel ahlaklı ve merhametli bir insan olan Hz. Mu-hammed galip olunca, Mekke-i Mükerreme´nin her tarafına, Kabe´nin çevresine güven bayrağını çekmiş, güvenilirliğini herkese göstermişti. Kureyş topluluğuyla karşılaştığında onlara: “Size ne yapacağımı sanıyorsunuz !” diye sormuş, onlar şöyle cevap vermişlerdi: “Ali cenab bir kardeş ve ali cenab bir kardeş oğlusun!” Onların böyle demeleri üzerine Peygamber efendimiz kendilerine şöyle teminat verdi: “Ben size Yusuf peygamberin kardeşlerine söylediğini söylüyorum: “Bugün size kınama yok. Bugün Allah sizleri bağışlayacaktır. O, merhamet edenlerin en merhametlisidir. Şimdi gidin, artık serbestsiniz!”
Hz. Muhammed (s.a.v.)in yaptığı nübüvvet savaşından başka hangi savaş böyle bir müsamaha ve böyle bir merhametle sona erer ! Resulullah´ta bütün insanlık için, uyulması gereken en güzel örnekler vardır.
Esirler
Peygamber efendimiz, yurtlarından ve mallarından haksız yere mahrum edilerek, sırf “Rabbimiz Allah´tır” dedikleri için sürgün edilen mü´minleri savunmak amacıyla savaşmıştır. Onun yaptığı savaşlarda fazilet ve ahlak ilkelerinin geçerli olduğunu gösteren en büyük delil, esirlere karşı takındığı tavırdır. O, esirlere karşı her zaman merhametli davranmış ve onların birer insan olduklarını hiçbir zaman unutmamıştır. İnsanlık tarihinde, esirlere merhamet konusunda Hz. Muham-med´ten daha ileride bir lider gösterilemez. O, mücahitlerine savaşta ele geçirilen esirlere iyi davranmaları konusunda ısrarla tavsiyede bulunurdu. Bedir savaşında bazı müşrikler esir alındıklarında onları ensarın evlerine misafir gibi yerleştirmişti. Çünkü Peygamber efendimiz sahabilerine şöyle buyurmuştu: “Esirlerinizin iyiliğine çalışın.”
Peki, Peygamber efendimiz niçin esirlere iyi davranılmasını tavsiye ediyor ve bunun üzerinde ısrarla duruyordu Esirler savaş ateşinin kızgın alevleri arasında ele geçirilen insanlardı. Bunlardan bazıları, belki de birçok müslüman askerlerini öldürmüştür. Böyle bir durumda onlara karşı îslam askerlerinin şiddetli bir saldırıda bulunmaları beklenebilir. Onlardan intikam alma arzusuna kapılmaları normaldir. Nitekim Avrupalılarla Amerikalılar savaş suçlusu diye ele geçirdikleri kimselere, aşırı bir intikam duygusuyla, cezaların en büyüğünü uygulamaktadırlar. Peygamber efendimiz, bütün insanlık için yüksek bir örnek teşkil ederek, esirlere eziyet edilmesini yasaklamış, bu katı intikamcılık ruhunu ortadan kaldırmak için de esirlere ikramda bulunulmasını emretmiştir.
Müslümanlar, Bedir savaşında ele geçirilen esirlere bu yüksek vasiyete uygun şekilde davranmışlardır. Hatta bu esirlerden Medine´ye yerleşenlere o kadar iyi davranmışlardır ki, sa-habiler onları kendi canlarına ve çoluk çocuklarına tercih etmişler, kendi yiyeceklerini bile onlara vermişlerdir.
Bu şerefli ve alicenab sahabiler böyle bir muamele sergilemekle iki cihad yapmışlardır. Bunlardan biri kılıç cihadıdır. Alevlenen savaş ateşi sönüp ortalık sakinleşince, ikinci cihadı yapmışlardır. Bu da öfkelerine hakim olmalarıdır. Eğer öfkelerini yenmeselerdi Cenab-ı Allah´ın hoşuna gitmeyecek tarzda mağluplara kaba muamelede bulunurlardı. Özellikle esirleri ezerlerdi. Onların böyle davranmalarını gerektiren sebeplerin başında önceki sayfalarda okuduğumuz şu ayet-i kerime gelmekteydi:
“Onlar, kendi canları çekmesine rağmen yemeği yoksula, yetime ve esire yedirirler.” (İnsan: 8)
İslâmiyet esirlere karşı muamelelerimizde bize iki hususu emreder:
1- İslam askeri ve ordusu düşman askerlerini yaralayıp bellerini kırmadıkça ve hakimiyet sağlamadıkça esir tutma hakkına sahip değildir. Bununla ilgili olarak noksanlıklardan münezzeh olan yüce Allah şöyle buyurmuştur:
“Yeryüzünde ağır basıp (küfrün belini kırıncaya) kadar, hiçbir peygambere, esirleri bulunması yaraşmaz. Siz geçici dünya malını istiyorsunuz. Halbuki Allah (sizin için ebedi olan) ahire-ti istiyor. Çünkü Allah azizdir (dostlarını düşmanlarına galip kılar), hakimdir (dünya veya ahiretten hangisinin daha hayırlı olduğunu pek iyi bilir).7´ (Enfai: 67)
2- Peygamber efendimiz tarafından uygulanıp: “İnsanlara, kendilerine indirileni açıklaman için sana da bu Kur´an´ı indirdik.” (Nahi: 44) ayeti mucibince açıklanan Kur´an-ı Kerim esirlerle ilgili olarak bize şu iki emri iletmektedir: Bu emirlerden birine göre, onları hiçbir şey olmadan serbest bırakmak gerekir. İkincisine göre ise mal ya da adam karşılığında onları esaretten kurtarmaktır. Noksanlıklardan münezzeh olan yüce Allah konuyla ilgili olarak şöyle buyurmuştur:
“(Savaşta) inkar edenlerle karşılaştığınız zaman boyunlarını vurun. Nihayet onları iyice vurup sindirince bağı sıkıca bağlayın (esir alın). Savaş sona erince de artık ya karşılıksız veya fidye karşılığı salıverin.” (Muhammed: 4)
Önce de işaret edildiği gibi, fidye ya adam karşılığında olur ve eldeki esir müşrikler sayısınca düşmanın elinde bulunan müslüman esirler istenir. Böylece esir mübadelesi yapılır. Ya da mal karşılığında esirler serbest bırakılabilir. Esirin verecek malı yoksa, zorunlu hale gelir. Böylece o güzel bir bağışlamayla bağışlanıp serbest bırakılır ki, bu hususta Cenab-ı Allah´ın, peygamberine verdiği emir şudur: “Şimdilik onlara güzel muamele et.” (Hicr: 85)
Bunun yanında en uygun davranış ise affetmektir. Bu da, yüce Allah´ın şu buyruğu gereğidir:
“(Ey Muhammedi) sen affı (kolaylık yolunu) tut, iyiliği emret v& cahillerden yüz çevir.” (A´raf: 199)
Peygamber Efendimizin Savaşı, İbadeti
İbadetlerin en büyüğü, noksanlıklardan münezzeh olan yüce Allah yolunda cihad etmektir. Peygamber efendimiz mü´minle-re nasıl namaz kılmaları gerektiğini öğrettiği ve: “Nasıl namaz kıldığımı görüyorsanız, siz de namazınızı öylece kılın” dediği gibi, savaşta da faziletli davranışı da onlara Öğretmişti. Hatta bunu bütün insanlığa öğretmişti. Onun davranışlarının anlamı şuydu: “Fazilet uğruna savaşın. Gördüğünüz gibi ben de faziletli bir şekilde savaşıyorum” Peygamber efendimizin yaptığı savaşlar, amacına ulaşmıştır. Onun savaşmaktaki amacı, noksanlıklardan münezzeh olan yüce Allah´ın kelimesini yüceltmek, kafirlerin kelimesini alçaltmaktı. Muhammedi savaşın teşkil ettiği yüksek örnek kıyamete kadar insanlara örnek olmakta devam edecektir. Peygamber efendimiz cihadı zühd ve ibadetin en yüksek derecesi olarak görmüş ve şöyle buyurmuştur:
“Cihad dinin en üst noktasıdır!”
Peygamber efendimiz ruhbanlığı yasaklamış ve: “islam´da ruhbanlık yoktur” demiştir. İslam ruhbanlığının cihad olduğunu açıklayarak şöyle buyurmuştur:
“Her ümmette bir ruhbanlık vardır. Bu ümmetin ruhbanlığı da dhaddır.”
İmam Serahsi bu sözün gerekçesini şu şekilde açıklamıştır: Çünkü cihadda insanlarla birlikte yaşama ve muaşeret vardır. Cihadda dünya işlerinden soyutlanmak ve dinin zirvesini teşkil eden hususlarla ilgilenmek vardır. Cihad iyiliği emredip kötülükten men etmek savaşıdır. Bu ise İslam ümmetinin en büyük niteliğidir. Ayrıca mücahit, üç hususta rahibe benzemekte; iki hususta da ondan ayrılmaktadır. Benzer oldukları üç nokta şunlardır:
1- Mücahid bütün insanlardan kopup kendini cihada vermektedir. İnsanların yiyip içerek dünya ve içindeki şeylerden yararlanarak kendi nefisleri için yaşadıkları hayatın dışına çıkmaktadır.
2- Rahip kadınlardan ayrı ve uzakta yaşar. Cihadın şeref ve yüceliğine eren mücahid de cihad süresince kendi ciğer pareleri olan çocuklarından kopmakta ve kadınlardan ayrı yaşamaktadır.
3- Rahip de, mücahid de canlarını Allah´a takdim ederler. Rahip, kendisini Allah´a yaklaştıracağına inandığı için ibadetle uğraşarak kendini Allah´a takdim eder. Mücahid ise., Allah´ın emretmiş olduğu hakkı ayağa kaldırmak görevini yerine getirmek için canını Allah´a takdim eder.
Her ne kadar mücahidle, rahibin amaçları farklı olsa da, bu noktalarda ikisi birbirlerine benzemektedirler.
Şimdi de rahip ile mücahidin birbirlerinden ayrıldıkları hususlara bakalım: Rahip kendi nefsi ve ferdi ibadeti için insanlardan ayrı yaşadığı halde, mücahid, insanları korumak ve Rabbinin emrini uygulamak için insanlardan ayrı yaşar. Birincisi ibadetini kendi şahsi varlığının çerçevesi dahilinde yapar. Bu çerçevenin dışına çıkmaz. İkincisi, yani mücahid ise, herkese fayda verecek çerçeve içinde ibadetini yapar. Rahibin ibadeti kendi şahsı, mücahidinki ise başkalarının yararını temin etmek içindir.
islâmiyet rahipliği yasaklamıştır. Çünkü rahiplik, hayattan ve hayatın zahmetlerinden kaçmak demektir. Bu nedenle Avrupa kanunları, rahipleri ölü hükmünde sayarlar. Rahiplik, isteyerek seçilmiş bir ölüm demektir, islamiyet ise ibadet ehlinin bu şekilde ölmelerini ve hayatın zahmetlerinden kaçmalarını tasvip etmez ve istemez. Mü´minin insanlara yararlı olmasını, canlı varlıklar ortasında canlı bir şahıs olmasını, onları zararlardan korumasını ve faydalar temin etmesini ister. Çünkü îslami ibadetler insan türünün yücelmesine katkıda bulunmayı öngörürler. Bu nedenle, canlılara fayda verecek her şey sadaka hükmünde sayılmış ve bu hususta Peygamber (s.a.v.) efendimiz şöyle buyurmuştur:
“Bir müslüman bir fidan diker veya bir ekin eker de, bit insan veya hayvan ondan yerse, o müslüman için mutlaka bir sadaka yazılır.” Bu, îslamiyette ruhaniyetin bulunmadığı anlamına gelmez. Aksine ruhaniyet, İslam´ın özünü teşkil eder.
Namazda, oruçta, hacda, ruhaniyet vardır. Hatta bunların hepsi ruhaniyettir. Ama İslam ruhaniyeti hayattan ve canlılardan kopmak değildir. Aksine ruhi bir yükselişle, hayatın içinde Ve canlıların arasında bulunmak demektir. Bedenden, bedeni arzu ve şehvetlerden soyutlanmak demektir. Bu da insani ilişkileri güzelleştirmek içindir. Böylelikle mü´min insanlara ve insanlar da kendisine ısınırlar.
Özet
Bu söylediklerimiz, Peygamber efendimizin savaşları hakkında ileri geri konuşarak onları tenkid eden, savaş ve tahriplerin peygamberlere yakışmayan işler olduğunu ileri sürenlere bir cevap niteliğindedir. Onların bu iddiaları iftiradan başka bir şey değildir. İnsanoğlu yaşadığı müddetçe başkalarına üstün gelmek için uğraşır. Bu kaçınılmazdır. İblisin büyüklük taslayarak Adem peygambere secde etmekten kaçındığı andan itibaren iyilikle kötülük arasında mücadele devam etmektedir. Saldırgan kötüler ile savunan erdemliler arasında köklü bir düşmanlık mevcuttur.
Cenab-ı Allah´ın: “Bazınız bazınıza düşman olarak hepiniz oradan (cennetten) inin!” ayeti uyarınca Adem, zürriyeti ve: “Ihlaslı kulların hariç onların hepsini azdıracağım!” diyen îb-lis´in cennettten indikleri andan itibaren, iyilikle kötülük arasındaki çekişme devam edegelmektedir. Kötülüğün yayılmasına göz yummak, fazilet değildir. Bu sebepledir ki, noksanlıklardan münezzeh olan yüce Allah şöyle buyurmuştur:
“Eğer Allah insanlardan bir kısmı ile diğerlerini savup hizaya getirmeseydi, elbette yeryüzünde nizam bozulurdu. Allah bütün insanlığa lütuf ve keremi ile muamele etmiştir.” (Bakara: 25i) –
Peygamber efendimizin savaşmasını eleştirenler, savaşı sadece vahşi hayvanların yemek için yakaladıkları avlarına saldırışlarına veya işgal ettikleri ormana hücum edişlerine benzetmektedirler. Savaşı bu şekilde tasavvur etmektedirler. Aşırı derecede maddeci oldukları için savaşın, hakkı yüceltip batılı alçaltmak için yapıldığını düşünemezler. Halbuki peygamberlerden Musa´nın da, Davud´un da, Süleyman´ın ve diğerlerinin de yaptıkları savaşlar hep bu ulvi amaç uğruna yapılmıştır.
Onlar kan akıtmak maksadıyla savaşmamışlardı. Şanı yüce ve noksanlıklardan münezzeh olan yüce Allah bunun için de ali ve yüksek bir melekten başka bir şey göndermez.
Bu anlattıklarımızdan hareketle şu açık ve parlak gerçeklere ulaşmaktayız:
Birinci gerçek: Muhammed (s.a.v.)in savaşı, hakkı ayakta tutup batılı çökertmek için kaçınılmazdı. Onun daveti, kötülüğe karşı iyiliği alçaltmaya çağırmazdı. O ve diğer peygamberler, davetlerinin Önündeki engel kaldırılmadıkça yollarına devam edip hakikatleri tebliğ görevlerini tamamlayamazlardı. Engeller ortadan kalktıktan ve gerekli tebligat yapıldıktan sonra insanlar serbest bırakılır; dileyenler doğru yolu seçer, dileyenler de sapıklıklarında devam ederlerdi. “Kim hidayet yolunu seçerse, bunu ancak kendi iyiliği için seçmiş olur; kim de doğruluktan saparsa, kendi zararına sapmış olur.” (Isra-15)
“Rabbin kullarına zulmediei değildir.”(Fussüet: 46)
îkinci gerçek: Peygamber (s.a.v.)in savaşı fazilette ideal bir Örnek teşkil eden bir savaştı. Onun sayesinde insanlar, fazilet ölçülerine bağlı kalarak savaşan bir kimsenin de var olabileceğini anlamışlardı. Kılıçlar çekilmiş olduğu halde bile, insanların saygınlıklarına riayet edilebileceğini öğrenmişlerdi.
Üçüncü gerçek: Peygamber (s.a.v.)in ve onun yolunda yürüyüp savaş ve barış hususunda onu Örnek alanların yaptıkları savaş, ibadettir. Çünkü hakkı yüceltmek ve bu amaçla savaşmak asıl itibariyle bir ibadettir, islam´ın ibadeti, yararlı işler yapmaksızın mabedlere kapanmak değildir. Aksine mü´min, niyet ettiği takdirde, yaptığı her yararlı iş bir ibadettir:
uAmeller niyetlere göredir. Herkesin niyet ettiği şey ancak kendisinedir.”
Muhammedi Savaşlar ve Aşamaları
Peygamber (s.a.v.)in savaşlarından ve bu savaşların aşamalarından bahsetmeden önce, onun savaşlarının niteliğini vermemiz gerekmektedir. Çünkü savaş kelimesi, insanlarda korku ve panik yaratır, bu sebeple okuyucuya, peygamber efendimizin savaşlarının, hüküm ve yasalarını, pençe ve dişlerle düşmanı parçalayıp mağlup etme güdüsünden almadığını, aksine bu savaşların asıl saiklerinin insani faziletler olduğunu, bu savaşlara sevkeden asıl sebebin yüksek ahlak ve hal olduğunu bildirmemiz gerekmektedir. Gerek başlarken, gerek devam ederken, gerekse sonuçta bu savaşlar hep hakkın ve yüksek ahlakın gölgesinde cereyan etmişlerdir. Mağluplara muamelede bulunurken de, peygamber efendimiz, hep bu ölçülere riayet etmiştir ki, iyiyle kötü birbirinden ayırdedilsin ve dinsiz kimseler risalet makamına dil uzatmasınlar. Haksız yere konuşup iftirada bulunmasınlar, işte bu gibi kimselerin önlerine bütün gerçekleri koyacağız. Dileyen bu gerçeklerden istifade edip aydınlanır. Ama Cenab-ı Allah´ın, gözünü perdelediği kimseleri doğru yola iletecek hiçbir kimse yoktur. Böyleleri, şairin dile getirdiği durumlara düşörler:
“Koç, günün birinde parçalayıp dağıtmak için kayayı boy-nuzladı.
Zarar veremedi, ama kendi boynuzu kırılıp dağıldı.”
Bu girişten sonra, Peygamber efendimizin savaşlarının şu üç aşamada cereyan ettiğini söyleyebiliriz:
Birinci aşama: Peygamber efendimiz kuvvetli ve parlak bir şekilde hakkın nuru zuhur ettikten sonra, bunu idrak edip, dini hususlarda mü´minlere fitne vermekten geri durmaları ve hakkın nurunu kendilerine hissettirmesi için Kureyş kervanlarına saldırmaya yöneldi. Böyle yapmakla da, Kureyşli müşriklerin Allah karşısında peygamberden başka sığınaklarının bulunmadığını kendilerine öğretmek istemişti.
ikinci aşama: Müşrikler Peygamber efendimize ve berabe-rindekilere kötülük yapmak, islamiyet´in kökünü kazımak için Medine´ye saldırıyorlardı. Aslında bu saldırılarını Mekke´de iken başlatmışlardı, islam ağacının kökleştiğini ve dal budak saldığını görünce de Medine-i Münevvere´ye saldırarak bu ağacın kökünü kazımak çabasına girişmişlerdi, işte bu aşamada büyük Bedir, Uhud ve Hendek savaşları yapıldı. Bu arada Medine´deki yahudi aşiretlerinden olan Kaynuka oğulları, Na-diroğulları Kurayza oğullan, müslümanlar tarafından kovulup Medine´den sürgün edilmişlerdi.
Üçüncü aşama: Peygamber efendimizin, savaşmak üzere üzerlerine sefer tertip ettiği Araplar´m tümü ile, toptan savaşması gerekiyordu. Nitekim noksanlıklardan münezzeh olan yüce Allah bu konuda kendisine şu emri vermiştir:
“Onlar sizinle toptan savaştıkları gibi, siz de müşriklerle toptan savaşın ve bilin ki, Allah, mutlaka (azabından) korunanlarla beraberdir,´*
Peygamber efendimiz, yaptığı gazalarda îslam davetini genel olarak herkese tebliğ ederdi. Düşmanları ya İslamiyet´i hakikat ve rükünleriyle birlikte benimseyecekler, ya da kendileriyle savaşılacaktı. Bu hususta düşmanlarını, seçme hakkına sahip kılardı. Eğer onlar barışı seçerlerse barış akdi yapılırdı. Eğer savaşı seçer ve yenilgiye uğrarlarsa, yine Peygamber efendimizden merhametli bir muamele ve beklemedikleri bir şefkat görürlerdi. Ona karşı gönülleri ısınır, böylece iman nuru da kalplerine girerdi.
tşte bu aşamada Peygamber efendimizin yaptığı savaşlar Arap yarımadasının dışına kadar çıkmıştı. Çünkü Peygamber efendimiz hükümdarları ve devlet başkanlarını İslamiyet´e davet ediyor, ya da en azından îslam davetine engel olmamalarını istiyordu. Bu hükümdar ve devlet başkanlarının Necaşi dışında hiçbiri İslam´a yanaşmamıştı. Sadece Habeş kralı Necaşi iman etmişti. Hatta bir kısmı bu çağrıya icabet etmemiş, daha da ileri giderek kötü mukabelede bulunmuştu. Kimi iman etmemekle birlikte nazik cevaplar vermişti. Bu arada Bizans imparatorunun askerleri, Şam´da İslam´a giren mü´minleri öldürmüşlerdi. Müslümanlar tıpkı Mekke´deki gibi dini bir imtihana maruz kalmışlardı. Noksanlıklardan münezzeh olan yüce Allah, bu durumda eziyet gören mü´minlerin kurtarılmaları için savaşmalarını müslümanlara emretti ve şöyle buyurdu:
“Fitne tamamen yok oluncaya ve din de Allah için tatbik edilinceye kadar, onlarla savaşın. Fitne çıkarmaktan vazgeçerlerse, zalimler ve aşırılar hariç (hiç kimseye) düşmanlık ve saldın
yoktur.” (Bakara 193)
İşte bu sebeple Mute ve arkasından Tebuk gazveleri yapıldı.
Peygamber efendimizin Medine´den sürgün ettiği yahudiler, tekrar Medine´ye saldırmak için Hayber´de bir araya geldiler. Onlar Medine´ye saldırmadan önce üzerlerine baskın yapmak kaçınılmaz hale geldi ve nihayet baskın yapıldı. .
Birinci Aşama
Bu aşamayı iki kısma ayırmamız uygun olacaktır. Şöyle ki:
1- Bu kısımda savaş ve çarpışmalar olmamış, aksine bu aşama barış anlaşmalarıyla sona ermiştir. Bu aşamada islam´dan nefret eden kalpler, İslam´a ısındırılmış; İslamiyet akıllara ve nefislere yaklaştırılmıştır. Yine bu aşamada kureyşli-ler´e, islamiyet´in yüce Allah tarafından güçlendirilip takviye edildiği açıklanmış, müslümanların kendi amaçlarının daha da ötelerine ulaştıkları ve insanlar tarafından hüsnü kabulle karşılandıkları izah edilmiştir. Çünkü Kureyşliler daha önceleri Peygamber efendimiz ile insanların arasına girerek onun davetinin başkalarına ulaşmasına engel olmuşlardı.
2- Bu aşamada savaş ve çarpışmalar olmuştur.
Birinci kısımda büyük Bedir gazasından önce dört gaza yapılmıştır. Bunlar bu aşamanın ikinci kısmının başlangıcı sayılırlar, bu gazalarda çarpışma meydana gelmemiştir.Ebva, Bu-vat, Uşeyre ve ilk Bedir gazaları işte bu aşamada meydana gelmiştir. Bunlar arasında Abdullah ibn Cahş´ın seriyyesi göreve çıkmış ve ayrıca Medine ile Mekke arası yolda, üç gaza daha tertiplenmiştir.
Bedir gazası Medine-i Münevvere yakınında yapılmıştır. Ebva ve Veddan gazaları da hicretin 2. senesinin sefer ayında yapılmıştır. Veddan, ana köy konumunda büyük bir köydür. Ebva köyü de oraya yakındır. Bu gaza iki köy arasında yapılmıştır. Bu nedenle bu gazaya Veddan, ya da Ebva gazası demek de mümkündür. Medine-i Münevvere´ye yirmiüç fersahlık mesafededir.
Ebva gazasına Peygamber efendimiz, aralarında ensarın bulunmadığı muhacir topluluğuyla çıkmıştır. Sefere çıkış sebebi, Kureyş kervanının yola çıktığını haber alması olmuştur. Peygamber efendimiz bu kervanın yolunu gözetlemiş, ancak kervanın bu mıntıkadan geçmesinden sonra oraya varmıştı. Oraya varınca da Damure oğullarıyla karşılaşmış; yardıma çağırıldıkları takdirde müslümanîara yardım etmeleri ve kendilerinin de buna karşılık can ve mal emniyetine sahip olacakları, düşmanları tarafından tecavüze uğradıkları takdirde müslümanlardan destek görecekleri şartları çerçevesinde kendileriyle anlaşma yapıldı.
Damure oğulları adına anlaşma akdini Mahşi bin Amr Ed-damiri imzaladı. Mahşi, o zaman Damure oğullarının lideri idi. Bu gazaya çıkarken, Peygamber efendimiz Sa´d bin Ubade´yi Medine´de vekil bırakmıştır. Peygamber efendimiz Sefer ayının kalan kısmında Medine´de ikamet etti. Bu arada sözkonusu gaza için onbeş geçe Medine´den uzakta kalmıştı.[1]
Buvat Gazvesi
Rebiü´l-evvel ayında Peygamber efendimiz, Kureyş kervanının Şam´dan yola çıkıp Medine taraflarına gelmekte olduğunu haber aldı. Kervanın başında yüz kişiyle birlikte Ümeyye bin Halef bulunmaktaydı. Kervanda binbeşyüz deve vardı. Peygamber efendimiz Medine´de yerine vekil olarak Sa´d bin Mu-az´ı bırakarak yüz muhacirle birlikte kervanı karşılamaya çıktı. Bayrağı Sa´d bin ebi Vakkas´a verdi. Buvat, Radva taraflarında Cüheyne dağlarından birine verilen isimdir. Ama Resulullah (s.a.v.) bu mevkiye vardığında herhangi bir çarpışmayla karşılaşmadı.
Uşeyre Gazvesi
Hicretin ikinci yılında Cemaziyel-evvel ayında, Peygamber efendimiz, Kureyş kervanının Şam´a doğru yola çıktığı haberini aldı. Bu kervanı karşılamak için Medine-i Münevvere dışına çıktı. Kendisine Zatü´s-Sak denilen îbn Ezher´e ait bir ağacın altına oturdu. Orada namaz kıldı ve orası kendisinin mescidi oldu. Orada ashabıyla birlikte yemek yedi. Müşeyrep denen sudan içti. Eğri büğrü yollardan yürüyüp araştırmasını yaptı. Sonra Batn-ı Yenbü denen yere giderek Uşeyre´ye vardı. Orada Cemaziyel-evvel ayı boyunca ve Cemaziyel-ahir ayının başlarında ikamet etti. Ama kervan kendilerinden önce oradan geçmiş olduğu için Peygamber efendimiz Kureyşliler´i yakalayamadı ve savaş olmadı. Fakat gönülleri İslam´a ısındırarak Medine´ye döndü. Dönerken Müdlicoğullan ve müttefikleriyle birlikte bir anlaşma yaptı. Her ne kadar kervanı ve ondaki mallan ele geçiremediyse de, bazı kalbleri îslam´a ısmdırmıştı. Muhammedi risaletin ilk faaliyetlerinden biri de, bu olmuştu. Bu süre içinde Peygamber efendimiz Medine-i Münevvere´de vekil olarak Ebu seleme el-Esedi´yi bırakmıştı. Gazaya çıkarken bayrağı Hamza bin Abdülmuttalib´e vermişti. îbn îshak´ın anlattığına göre, Peygamber efendimiz bu gazaya çıkarken Hz. Ali´ye Ebu Turab künyesini takmıştı. îbn îshak der ki: Yezid bin Hay-sem, Ammar bin Yasir´in şöyle dediğini rivayet etmiştir:
Batn-ı Yenbu´a ait bir mıntıka olan Uşeyre gazvesinde Ebu Talib oğlu Ali ile arkadaş olarak bulundum. Resulullah (s.a.v.), Uşeyre mevkiine vardıktan sonra orada bir ay müddetle ikamet etti. Müdlic oğulları ve müttefikleri olan Damure oğullarıyla saldırmazlık anlaşması yaptı. Hz. Ali bana dedi ki:
“Ey Ebu Yakzan! Şu kavmin yanına varıp pınarları ve hurmalıkları üzerinde nasıl çalışıyorlar, bir baksak olmaz mı ” Ben de “Eğer gitmek istiyorsan gidelim” dedim. Yanlarına gittik. Bir süre seyrettik bizi uyku tuttu. Neticede ben ve Ali küçük bir hurma ağacının altına gidip yumuşak toprak üzerine uzanınca uyuya kaldık. Vallahi Resulullah (s.a.v.) yanımıza gelip ayağıyla kımıldatmadıkça uyanamadık. Uyuduğumuz sırada toprağa bulanmıştık. Hz. Ali´nin, uyuduğu sırada toprağa bulandığını görünce Resulullah ona: “Sana ne oldu ey Ebu Turab ” diye sordu. Biz de başımızdan geçenleri ona anlattık. O da: “Size en yaramaz ve bahtsız iki adamı anlatayım mı ” diye sorunca, biz buyur anlat, ey Allah´ın elçisi dedik. Cevaben buyurdu ki: “Biri Salih peygambere verilen deveyi kesen Semud kavminin kızıl yüzlü adamıdır. Diğeri de ey Ali, seni şöylece vuracak olandır!”
Böyle dedikten sonra, elini Hz. Ali´nin tepesine koydu. Neresine vurulup, nereye kadar kana boyanacağını sakalını tutarak işaret etti.
îbn Kesir bu rivayet üzerinde yorum yaparak şöyle demiştir:
“Bu hadis, bu bakımdan garip bir hadistir. Bunun garipliğini ispatlayan bir başka rivayet vardır. Hz. Ali´ye Ebu Türap künyesinin verilişi, Buhari´nin Sahih´inde şöyle anlatılmaktadır:
“Hz. Ali, Hz. Fatıma´ya küserek mescide gelmiş, orada uyumuştu. Peygamber efendimiz de bir süre sonra Fatıma´nın evine giderek Hz. Ali´yi sormuş, Fatıma da, küserek evden çıkıp gittiğini Peygamber efendimize anlatmıştı. Bunun üzerine Peygamber efendimiz mescide gelmiş ve uyumakta olan Hz. Ali´yi uyandırarak üzerindeki toprağı kendi mübarek eliyle temizlemiş, sonra da: “Kalk ey Eba Turab!” demişti.
Peygamber efendimizin Hz. Ali´ye taktığı bu şerefli künye ile ilgili olarak şöyle bir yorumda bulunmak istiyor ve diyoruz ki: Hz. Ali en çok bu künyeden hoşlanırdı. Çünkü bunu ona sevgilisi ve koruyucusu Muhammed (s.a.v.) takmıştı. Uykudayken bedenine bulaşan toz ve toprakları mübarek eliyle sildiği esnada, Peygamber efendimiz ona bu künyeyi takmıştı. İnsanlığa getirdiği şeriat sayesinde insani hakikatler üzerindeki tozları silip giderdiği ve hakikatleri halka tebliğ ettiği gibi Hz. Ali´nin bedenindeki tozları ve toprakları da silip gidermişti.
Hafız îbn Kesir´in de anlattığı gibi, bu iki haber birbiriyle uyuşmaktadır. Çünkü bu iki rivayetten de anlaşıldığına göre, Peygamber efendimiz Hz. Ali´ye bu sevimli çağrı ile birçok yerde seslenmiştir.
İnsanlardan bir kısmı rablerinin emri dışına çıkmış ve sapıklıkta kendilerine uyan kimseler arasında bu künyenin, Peygamber efendimiz nezdinde “Hz. Ali´nin itibarını düşürdüğü safsatasını yaymışlardır. Böylelerinin fiilleri pis olduğu gibi, sözleri de pis ve çirkindir.
Önce de işaret ettiğimiz gibi, bu gazvede yani Uşeyre gazvesinde Peygamber efendimiz Müdlic oğulları ve müttefikleri olan Damure oğullarıyla saldırmazlık anlaşması yapmıştı. Süheyli, “Ravz” adlı eserinde Peygamber efendimizle bu kavim arasında yapılan anlaşmanın metninin bir kısmını şöyle nakleder:
“Rahman ve Rahim olan Allah´ın adıyla.
Resulullah Muhammed´den, Damure oğullarına:
Onlar canları ve malları bakımından emniyettedir. Onlar, Allah´ın dinine karşı çarpışmadıkça, düşmanlarının baskınına karşı yardım görecekler; deniz, bir kıl parçasını ıslatabilecek suya sahip olduğu müddetçe de Peygamber onlara yardım edecektir. Peygamber, onları, kendisine yardıma çağırdığı zaman onlar, Peygamberin davetine icabet edeceklerdir. Bu, onlara, Allah´ın ve Resulü´nün bir ahdi ve emanıdır. Yardım, onlardan iyilik eden ve kötülükten sakınanlar içindir.”
Birinci Bedir
Önce de söylediğimiz gibi, Resulullah (s.a.v.) efendimiz Ce-maziyel-evvel ayının sonlarıyla Cemaziyel-ahirin başlarında Uşeyre mevkiinde kaldı. Sonra Medine-i Münevvere´ye döndü. Ancak orada çok kısa bir süre ikamet etti. Nihayet Kureyşli-ler´in, Peygamber efendimize savaşmaya hala niyetli olduklarını ve Peygamber efendimizin kendisinin, gönderdiği adamların yaptıkları uyarılarla korkutmalarında azimlerini kırmadığını hissettirmek için Medine-i Münevvere´ye saldıracakları haberini aldı. Nitekim Kürz bin Fihr el-Kureşi de Medine-i Münevve-re´nin dış taraflarına hücum etmişti. Peygamber efendimiz de, Zeyd bin Harise´yi Medine´de vekil bırakarak sefere çıktı. Bedir havalisinde Safvan denen yere vardı. Fakat Kürz ve beraberindeki saldırganlar canlarını kurtarıp kaçmışlardı. îman ordusu onları yakalayamadıkları için tekrar Medine-i Münevvere´ye geri döndüler. Cemaziyel-ahir ayının kalan son günleri ile Recep ve Şaban ayı boyunca Peygamber efendimiz Medine´de ikamet etti. Peygamber efendimizin müşriklerle savaşma imkanını bulmadığı bu gazveye Birinci Bedir gazvesi denilmiştir. Bu, Cenab-ı Allah´ın Kur´an-ı Kerim´de Furkan (hak ile batılın birbirinden ayrıldığı) günü diye adlandırdığı büyük Bedir gazvesinin karşılığı idi. Büyük Bedir gazvesinde Cenab-ı Allah kendi kelimesini, hakkı ve imanı yüceltmiş; şeytanın ve küfrün kelimesini alçaltmıştı. Birinci Bedir gazvesinde sancağı, Allah´ın kılıcı Ali taşımıştı.
Abdullah Bin Cahş´ın Seriyyesi
Bilindiği gibi Peygamber (s.a.v.) efendimiz Medine-i Münevvere´ye geldiğinde, orada ikamet eden halk ile barış anlaşması yapmış, onlarla ittifaklar akdetmişti. Görüldüğü gibi onun yaptığı gazvelerde savaş ve adam öldürmek yok; aksine barış ve anlaşmalar vardır. İslam´dan nefret eden kimselerin gönülleri -küfür halinde devam etseler bile- İslam´a ısındırılmıştı. Çünkü küfürlerinde devam etseler bile, İslam´a ısındırılan gönüller, sonuçta hakkı talep edecek ve gerçeği arayacaklardı. İçlerine nefret karanlığı girmeden aydınlanıp nurlanacaklardı.
Nifak ve şüpheye bulaşmadan Peygamber efendimize sevgi ve dostluk ile gelen kabilelerden biri de Cüheyne kabilesi idi. tmam Ahmed bin Hanbel´in rivayetine göre, Sa´d bin Ebi Vak-kas bu konuda şöyle demiştir:
“Resuiullah (sav) Medine-i Münewere*ye geldiğinde Cühey-neliler onun yanına gelmiş ve şöyle demişlerdi: “Sen aramıza gelip yerleştin. Bizimle muahede yap ki, kavmimizle birlikte sana gelip tabi olalım.” Onların bu önerisi üzerine Peygamber efendimiz onlarla dostluk anlaşması yapmış; onlar da müslü-man olmuşlardı. Resulullah (sav) efendimiz bizi bir seriyye ile gönderdi. Recep ayında bulunuyorduk. Yüz kişi idik. Cüheyne-lilerln yan tarafında bulunan Kinane oğullarına ait bir kabileye hücum etmemizi emir buyurdu. Onların sayıları çoktu. Cü-heyneliler´e sığındık. Onlar da bizi korudular. Bize “Niçin haram ayında savaşıyorsunuz ” diye sordular. Biz de birbirimize, ´görüşünüzü söyleyin´ deyince birimiz şöyle dedi: “Allah´ın Peygamberine gidip durumu ona haber verelim.” Orada bulunanlar, ´hayır şurada ikamet edelim´ dediler. Ben de (yani Abdullah bin Cahş) beraberimdeki adamlarla birlikte dedim ki: Hayır, Kureyş kervanının önüne çıkıp yolunu keselim.
Çünkü o sıralarda ganimet ele geçiren kimseler, o ganimetin tamamına sahip olurlardı. Bunun üzerine hemen harekete geçip kervanın yolunu kesmeye yöneldik. Arkadaşlarımız ise Peygamber efendimizin yanına giderek durumu kendisine haber verdiler. Yüzü kızararak ayağa kalkıp şöyle demişti:
“Yanımdan giderken toplu halde gittiniz. Ama dağınık halde geri döndünüz.. Şunu iyi bilin ki, sizden önceki ümmetleri bölünüp parçalanma helak etmiştir. Size en hayırlınız olmayanı, ama açlığa ve susuzluğa en çok dayanabilen bir adamı göndereceğim.”
Buhari, Müslim, Ahmed bin Hanbel ve Beyhaki´nin rivayet ettikleri bu hadis üç şeye işaret etmektedir:
1- Cüheyne kabilesinden gelen adamlar belgeler ve hakikatler açığa çıktığında iman etmiş ve Peygamber efendimize yardım etmeye hazırlanmışlardı.
2- Müslümanlar her ne kadar savaşmaya azmetmiş olsalar da, fiilen savaşmamışlardı. Bulundukları ayın haram ay olduğu kendilerine hatırlatıldığında tereddüde düşmüşlerdi.
3- Kureyş´e ait bir kervanın yola çıkma hazırlığı içinde olduğu biliniyordu. Belki de mezkur seriyyenin teşkiline sebep olan asıl faktör de oydu. Buhari ile Müslim´in üzerinde ittifaka vardıkları bu rivayetin durumu ne olursa olsun, işaret ettiği hakikat şudur ki, mezkur seriyye, Abdullah bin Cahş´ın kumandasında göreve çıkmıştır. Ibn tshak´ın rivayetine göre bu seriyye-de bulunan kişilerin sayısı yüz değil sekiz kişidir. Hatta îbn îs-hak bu sekiz kişinin adlarını da saymıştır. Bunlar arasında En-sardan hiç kimse bulunmuyordu ve muhacirlerdendiler. Nitekim önceki sayfalarda anlatılan seriyye ve gazvelerdeki şahısların hepsi de muhacirlerdendi. Aralarında ensardan hiç kimse yoktu. Belki de seriyyedeki şahısların sayılarının bu kadar nuhdut olmalarını Peygamber efendimiz, aralarındaki ihtilafı gördükten sonra kararlaştırmıştı. İhtilafın sebebi, belki de yüz kişi olmalarındandı. ihtilaftan sonra sayı azaltılmış olabilirdi. Peygamber efendimizin de buyurduğu gibi, ayrılık ve dağılmanın sonucu helaktir. Ancak bu konuda kesin nas, mezkur seriyyedeki insanların sayılarının sekizden ibaret olduğuna delalet etmemektedir. Bu nasdan anlaşılan, o mezkur şahısların sayıları az olmayan seriyye adamları arasında bulunmakta olmalarıdır, îbn îshak´ın anlattığına göre, Peygamber efendimiz, seriyye kumandanı Abdullah bin Cahş´a bir mektup göndermiş ve o mektubu iki gün yol yürümeden açmamasını emretmişti. îki gün ^ol yürüdükten sonra mektubu açtı. Mektupta şunlar yazılıydı: “Mektubuma baktığın zaman Mekke-i Mükerreme ile Taif arasında bulunan bir hurmalığa kadar yürümeye devam et. Halkın durumlarını insanlardan öğren.” Abdullah, mektubu okuyunca: “Duyduk ve itaat ettik” dedi ve mektuptaki emri arkadaşlarına anlattı. Sonra şöyle dedi: “Resulullah (sav) bana, içimizden hiçbir kimseyi zorlamamamı emretti. İçinizden şehit olmak arzusunda olan varsa, benimle beraber gelsin. Ama şehit olmak isteyen yoksa geri dönsün. Bana gelince, ben yoluma devam edeceğim.” Abdullah´ın arkadaşlarını seçim hakkına sahip kılması, seriyyedeki .adamların sayısının sekiz olmadığını göstermektedir. Eğer sayıları bu kadar olsaydı, onları böyle serbest bırakmazdı. Çünkü serbest bırakma, nisbi de olsa, ancak büyük sayıdaki bir kalabalık içinde mümkün olabilir. Normal olarak sekiz kişilik bir seyiyye içindeki adamları serbest bırakmak mümkün değildir. Belki de bu serbest bırakma, ayrılıp dağılma türünden değildi. Çünkü ayrılıp dağılma, bazı kalplerde gevşeklik meydana getirir. Peygamber efendimiz bu seriyyeye azimli ve iradeli kimselerin katılmasını istemişti. Gevşeklikten uzaklaşmış ve kalbine cesaret hakim olmuş kimselerden teşekkül eden bu seriyye, Abdullah´ın kumandasında hicaz yoluna girip seyrine devam etmişti. Fakat Sa´d bin Ebi Vakkas ile Uk-be bin Gazvan bunlardan ayrılmışlardı. Bunlar ilk sekiz kişi arasmdaydılar. Bunların bir develeri vardı ve nöbetleşe ona biniyorlardı. Ancak kafile epeyi ilerlemişti. Bunlar kafileye ulaşma ümidiyle yollarına devam etmişlerdi. Abdullah, geri kalan arkadaşlarıyla yollarına devam etmiş, neticede Kureyş´e ait bir kervana rastlamıştı. Kervanda Hadremi bin Abdullah bin Ab-bad, Osman bin Abdullah bin Mugire el Mahzumi, kardeşi Nev-fel ve Muğire bin Şuben´in kölesi Hakem bin Keysan vardı. Kervandaki adamlar seriyyeyi görünce, onlarla karşılaşmaktan korktular. Ancak seriyyede Ukkaşe bin Muhsan da vardı. Saçını tıraş etmişti. Kervandakiler onu görünce, güven hissettiler ve kendi aralarında: “Bunlar umrecilerdir. Bunlardan bize zarar gelmez” dediler.
Seriyyedeki sahabiler birbirleriyle istişare ettiler. Recep ayının son günlerinde bulunmaktaydılar. Recep ayı haram aylardan birisiydi. Peygamber efendimiz; Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayının haram aylardan olduğunu kendilerine açıklamıştı. Recep ayı içinde, bulunmaları dolayısıyla bu müşriklerle savaşıp savaşmamak hususunda tereddüt ettiler: “Eğer bu gece bunları öldürmezsek, bunlar hareme girer ve artık kendilerine ilişenleyiz. Ama Recep ayının son gecesi olan bu geceyi geçirmelerini beklememiz de mümkün değildir” dediler. Sonuçta şura, savaşma kararıyla sona erdi. Seriyyedeki adamlardan biri Amr bin Hadremiye ok atarak onu öldürdü. Osman bin Abdullah bin Mugire ile Hakem bin Keysan´ı esir aldılar. Nevfel bin Abdullah da kaçıp kurtuldu. Seriyye, kervandaki malları ve iki esiri alıp Resulullah´a getirdiler.
Haram Ayda Savaşmak
Seriyye, kervanın malları ve iki esiri ile birlikte Resulul-lah´ın yanına geldi. Fakat bununla birlikte onlar haram ayda savaşmışlardı. Resulullah ise haram aylara ve yasaklara riayet edilmesine itina gösterirdi. Bu yaptıklarının günah olduğunu söylemiş ve şöyle buyurmuştu: “Haram ayda savaşmanızı size emretmedim.” Sonra da, kervandan alman malların mücahitlere dağıtılması faaliyetini durdur,du. Esirleri hapsetti. Onlar, müslüman kavmin eline düşmüşlerdi. Helak olacaklarını zannetmişlerdi. Öte yandan bu savaşa katılmamış olan müminler, müşrikleri haram ayda öldürdükleri için seriyyedeki adamları kınamışlardı.
îki esire gelince, Peygamber efendimiz, Sad bin Ebi Vakkas ile arkadaşı geri dönünceye kadar onları hapiste tuttu. Onlar geri dönünce, esirleri serbest bıraktı.
Kureyşli müşrikler Peygamber efendimizin bu uygulamasını kınadılar. Bunun sebebi, seriyyedeki adamların haram ayı hiçe saymaları değildi. Aksine kendilerinin muhacirlerden almış oldukları mallar mukabilinde seriyyedeki adamların kervandaki malları ele geçirmeleri sebebiyle bu kınamada bulunmuşlardı. Muhammed (sav)in kendilerine misillemede bulunacak ve kendilerini hizaya getirecek güce sahip olmasından dolayı Öfkelenmiş ve onu kınamışlardı. Artık yeni bir dönem başlıyordu. Müşrikler buna dayanamadıklarmdan dolayı, haram ayları ve yasakları savunan kimseler rolünde ortaya çıkmışlardı. Güya Muhammed (sav) haram ayların saygınlığını çiğneyip hiçe sayıyor, müşriklerse haram ayları koruyorlardı! Müşrikler bu rolü oynamaktayken müslümanları dinlerinden dolayı fitneye düşürdüklerini ve Beyt-i Haram´ın saygınlığını çiğnediklerini, Allah´ın kendilerine yasak kıldığı şeyleri unuttuklarını hatırlarına getirmiyorlardı. Kendilerinin de helal ve haram a;r demeden müslümanlara eziyet ettiklerinin farkında değillerdi.
Yahudiler de öfkelerini dindirebilmek için parlak bir fırsat ele geçirmişlerdi. Kalplerinde tutuşan kin ateşini ağızlarıyla dışa vurup yayıyorlar. İslama karşı gizledikleri düşmanlığı izhar ediyorlardı. Onların kalplerinde gizledikleri günah ve düşmanlık ise daha büyüktü.
Evet böyle bir olay meydana gelmişti. Temiz yürekli mücahitler ise haram ayda savaşmış olduklarından dolayı kendilerini yiyip tüketmekte ve Cenab-ı Allah´ın şu emri nazil oluncaya kadar pişmanlık çekmekteydiler:
“Sana haram ayından, onda savaştan soruyorlar. De ki: “Onda savaş, büyük bir günahtır. Fakat (insanları) Allah yolundan çevirmek, Allah´a ve Mescid-i Haram´a karşı nankörlük etmek, halkını ondan (Mekke´den) sürüp çıkarmak, Allah yolunda daha büyük bir günahtır. Fitne çıkarmak, (adam) öldürmekten daha büyük (bir günah)tır.” Onlar yapabilseler sizi dininizden döndürünceye kadar sizinle savaşmaya devam ederler.” (Bakara: 217)
Bu ayet-i kerimeler mü´minlerin gönüllerini ferahlatıp serinletti. Kafirlere karşı da kesin bir hüküm ifade etti. Allah´ı inkar edip Mescid-i Haram´ın saygınlığım hiçe sayan, insanları yüce Allah´ın yolundan geri çeviren, Beyt-i Haram´ın yanında müminleri öldüren kafirlerin, haram ayların saygınlığının hiçe sayılması konusunda konuşmaya asla hakları yoktur!
Şunun da bilinmesi gerekir ki, o aylarda savaşı ilk başlatanlar müşriklerin kendileri olmuştu, ilk önce onlar Medine-i Mü-nevvere´nin dış mahallerine saldırmışlardı. Her ne kadar bir amaca ulaşamamış ve firar etmişlerse de, ilk saldıranlar kendileriydi. Bu durumda müminlerin, yeniden saldırmaları için kendilerini rahat bırakmaları ve kendilerim cezalandırmamaları mümkün müydü Yeniden gelip kendi şehirlerinin içinde, evlerinin yambaşlarmda kendileriyle savaşmalarına imkan mı vereceklerdi Bu asla mümkün değildi. Her ne ise bu gazve, büyük Bedir savaşının bir ön işaretiydi. Müminler böylece kervanı ele geçirmişlerdi.
Bu Gazveler Niçin Yapıldı
Peygamber (sav)in gazveleri üç defa, seriyyeleri de dört defa göreve çıkmış, bu gazve ve seriyyelerde çarpışma meydana gelmemişti. Sadece Ubeyde bin Haris bin Abdülmuttalib´in seriy-yesinde bulunan Sa´d bin Ebi Vakkas, müşrik tarafına bir ok fırlatmıştı. Yine Abdullah bin Cahş´ın seriyyesinde, kimin attığı belli olmayan bir ok, müşriklerin tarafına atılmıştı. Maksat, onların kervanlarmdaki malı ele geçirmekti. Buna da savaş denilemezdi. Sadece müşriklerin müslümanlardan gasbetmiş oldukları mallan geri alma çabası vardı. Çünkü müşrikler, müs-lümanları sırf “Rabbimiz Allah´tır” dedikleri için haksız yere mallarından ve yurtlarından mahrum ederek Mekke dışına sürgün etmişlerdi.
Her iki taraftan katılım neticesinde savaş denebilecek bir vuruşma olmadığına göre, ne diye Peygamber efendimiz kendi şahsını ve adamlarını bu sefer zahmetine sokmuştu Buna cevaben deriz ki:
a- Peygamber efendimiz ezik bir halde ya da görünürde sürgün benzeri bir durumda Mekke-i Mükerreme´den ayrılarak Medine-i Münevvre´ye hicret etmişti. O, hakkı savunacak bir kuvvet toplamak durumundaydı. Şu halde Cenab-ı Allah´ın destek olarak kendisine verdiği kuvveti müşriklere göstermek için çaba sarfetmesi gerekiyordu.
Hakkın güçlendiğini zalimlere hissettirmeye artık muktedir olmuştu. Gönüllü olarak îslam davetinin yoluna devam etmesine izin vermediklerine göre, artık korkularından ötürü bu davetin kendi yolunda seyretmesine müsaade etmeleri kaçınılmaz hale gelmişti. Bu durumda hakkın, batılın eza ve cefasını, saldırısını durdurması zorunlu olmuştu. Ya da en azından eza ve cefası geldiği esnada batılı mütereddit bir hale getirmesi icabe-diyordu. Onlar vicdanın sesini hesaba katmadıklarına ve durmadıklarına göre, kılıçların çekilmesinden korkmaları gerekiyordu, tşte bu seriyyelerle gazveler, hakkın savletinin görüntüleri olmuşlardı. Bu sayede müşrikler tslam davetinin hak yolda yürümesine müsaade etmek mecburiyetinde bırakılmışlardı. Bununla da, gaflet uykusunda uyumakta olan vicdanlar uyandırılmak istenmişti. Ama bazıları vardır ki, merhametli ve saldırgan olmayan hakkın sesini işitmezler, ama yine de güç ve kuvvetin velvelesini gördükleri ve işittikleri zaman uyanırlar. Yaptıkları eziyetleri hafifleştirirler. Eğer sapıklık kendilerine bir kader olarak yazılmamış ise, artık İslam davetinin kendi yolunda” yürümesine ses çıkarmadıkları gibi kendileri de hidayet yoluna koyulurlar.
b- Bu gazvelerle seriyyelerde savaşma olmadığına göre, müminler arap beldelerinin coğrafî ve stratejik konumunu, dağlarını, ovalarını, bilinmeyen yollarını ve geçitlerini inceleme imkanını bulup öğrenmişlerdi. Obalarında ve meskenlerinde bedevilerle karşılaşmışlardı. Böylece îslam davetini, bu davetten habersiz olan kimselere duyurmuşlar, akılları bu yöne yöneltip hakikatleri onlara beyan etmişlerdi.
Müminlerin yaptıkları bu gezinti ve seriyye devrelerinde Kureyş kervanlarının geçit yolları tanınmış ve gerekli tedbirler alınmıştı. Bu kervanlar Kureyşli birkaç zenginin mallarını taşımaktaydılar. Halkın bu kervandaki malları ise çok cüzi miktardaydı. Müslüman seriyyeciler Kureyş kervanlarını sıkıştırıp onların daha önce müzminlerden gasbetmiş oldukları malları geri alıyorlardı. Bazı yazarların, savaş tarihçilerinin ve siyasilerin ifade ettikleri ekonomik bir ambargo değildi. Bununla Ku-reyşliler´i mali sıkıntıya düşürme gayesi güdülmüyordu. Kendilerine düşman olan Mekkeli müşriklerin geçim yolları kapatılmıyordu. Yiyecekleri, yaşama ve uygarlık için zaruri maddeleri kısılmıyor ve bu gibi maddelerine el konulmuyordu. Bütün halkı sıkıntıya düşürecek yollara gidilmiyordu. Bu gazve ve se-riyyelerin yegane amacı, hep birlikte Peygamber efendimize karşı savaş verip ashabına yapılan eziyetlere iştirak eden Kureyşli zengin tüccarlarla vuruşmak ve onların güçlerini azaltmaktı. Onları yurtlarından ve mallarından mahrum edip sürgün etmekti. Yoksa Peygamber efendimizin bu yaptıkları, suçluyu ve suçsuzu kapsamına alan ekonomik bir savaş değildi. Aksine, sırf ´Rabbimiz Allah´tır´ dedikleri için haksız yere mallarından ve yurtlarından mahrum edilerek sürgün edilerek muhacir müminlerin gasbedilmiş mallarını geri almaktı.
c- Peygamber (sav) efendimizin yaptığı gazveler, içerdikleri hikmet ve güzel öğüt ile Allah yoluna yapılan daveti yaymakla birlikte, gayrı müslimlerin gönüllerini İslam´a ısındırma hedefini gütmekteydi, işte bu gazvelerde gayrı müslimlerle yardımlaşma akidleri yapılmış ve karşılıklı mütareke anlaşmaları imzalanmıştı. Ebva gazvesinde Damure oğulları ile karşılıklı yardımlaşma şartı üzerine ittifak imzalanmıştı. Uşeyre gazvesinde Müdlic oğulları ve müttefikleri olan Damure oğulları ile karşılıklı yardımlaşma şartı üzerine ittifak imzalanmış ve bu bir belge ile tesbit edilmişti. Nitekim bu belgede yazılı olan hususları önceki sayfalarda Süheyli´nin “Ravzul-Enf” adlı eserinden nakletmiştik.
Peygamber (sav) efendimiz savaşmak için gazaya gitmemişti. Asıl amacı, kalplerle uğraşmaktı. Onları, hak ehli olmaları için İslam´a ısındırmıştı. Gönüllerine iman nurunu yerleştirmek için çaba sarfetmişti. Hak yoluna girmeleri ve haktan nefret edip körelmemeleriiçin gönüllere sirayet etmişti.
Şu husus da akla gelebilir: Bu seriyyelerdeki askerlerin hepsi muhacirlerden seçilmişti. Kumandanları da muhacirlerdendi. Peygamber efendimizin gazveierindeki askerler de hep muhacirlerden seçilmişlerdi. Aralarında ensardan bir tek kişi bile yoktu. Peygamber efendimiz sadece Bedir savaşında ensara çağrıda bulunup, onları da savaşa katmıştı. Peki ne diye böyle olmuştu Peygamber efendimizin böyle yapmakta mutlaka bir amacı vardı. Bunlar, rastgele yapılmış işler değildi. Buna cevaben deriz ki:
1- Müşriklerden bedeni ve insani bakımdan en çok eziyeti görenler, muhacirler idi. Onlar içinde en fazla intikam alma arzusuna sahip olanlar da muhacirlerdi. Onlar hakkında verilecek hüküm için kısas da şeriatin bir gereğiydi. Muhacirler, Ku-reyşlilerle karşılaşmaları gereken ilk insanlardı. Çünkü onlar müşrikler tarafından horlanıp ezilmişlerdi. Müşrikler onları al-çaltmak istemişlerdi. Onların müşriklerle karşılaşmaları ve müşrikleri önlerinden kaçırtmaları, hakkın yüceldiğini açıklamak bakımından gerekli idi. Cenab´ı Allah´ın kendilerini iktidar sahibi kıldığını bildirmeleri bakımından da zorunluydu. Şüphesiz böylesi daha etkiliydi. Anası azabın sıcaklığı altında ölen, babasıyla birlikte kendisi eziyet gören Ammar bin Yasir´i karşılarında kılıç sallamaktayken gören müşrik Kureyşliler´in liderlerinin durumu ne olacaktı Daha önceleri müşriklerden eziyet görmekte olan Yasir ailesine Peygamber (sav) efendimiz şu teselliyi vermişti: “Sabredin ey Yasir ailesi, sizin buluşma yeriniz mutlaka cennet olacaktır.” Evet müşrik Kureyş liderleri şu dev gibi Ammar´ı karşılarında durmuş ve güçlenmiş olarak gördüklerinde acaba neler hissedeceklerdi !
2- Mallarından ve yurtlarından çıkarılıp sürgün edilenler, muhacirlerdi. Gasbedilen mallarını ve mahrum edildikleri yurtlarını müşriklerden geri isteme hakkına en çok sahip olanlar yine onlardı. Şu azgın Kureyşli müşriklerin baskısından ve kötülüklerinden korkup da, Medine-i Münevvere´ye hicret edemeyen güçsüz ve zayıf akrabalarının haklarını koruması gerekenler, yine muhacirlerdi. Bunlar o müşriklere, yaptıklarının cezasını çektirmeliydiler.
3- Peygamber efendimizin seriyye ve gazvelerde, mücahitler arasına ensardan hiç kimseyi katmayışının asıl önemli ve esas sebebi şu idi: Peygamber efendimiz Mekke´den Medine´ye gelmeden Önce, Akabe´de ensarla biat yaparken onların kendisini, canlarını, çoluk çocuklarını ve kadınlarını korudukları şekilde koruyup barındıracakları şartı üzerine biat yapmıştı. Bu biat maddeleri arasında, ensarm da kendisiyle birlikte müşriklere karşı savaşacakları konusunda bir madde yoktu. Her ne kadar bu biatle anlam bakımından ensarın da gerek barışta ve gerekse savaşta kendisiyle birlik olacakları zımmen biatin açık ifadeleri dışında herhangi bir tevil yaparak onlara bir savaş yükümlülüğü getirmek istememişti. İşte bu sebeple sözkonusu gaza ve seriyyelere ensardan kimseyi almamıştı. Ayrıca zaten az sayıdaki askerlerden oluşan gazve ve seriyyeler için muhacirler yeterli olmuşlardı.
Ama daha sonra iş ciddileşip, sayıları bini aşan kesif bir müşrik ordusu gelince, kendi rızalarıyla savaşa katılıp katılmayacakları konusunda ensarla istişare yaptı. Bu istişare; Ku-reyşliler´in bütün hazırlıkları, teçhizatları, piyadeleri ve süvarileriyle birlikte saldırı için geldikleri esnada yapılmıştı. Nihayet ensar, Peygamber efendimizin umduğu şekilde, savaşa katılmaya seve seve rıza gösterdiler, imanları da kendilerini bu savaşa katılmaya sevk etmişti. îman, ahidlerin en sağlamıdır.
——————————————————————————–
[1] Nihayetü´l -Erb, C.17, s.4. –