ALLAH´IN SIFATLARI BÖLÜMÜ
UMUMÎ AÇIKLAMA
Sıfat bahsi Kelâm ilmine giren bir mevzudur. Bir başka ifade ile, İslâm´ın Allah inancı, Allah hakkında bir kısım sıfatların varlığını kabul etmekle ortaya çıkar. Sıfata inanılmazsa, o sıfatları taşıyan zât hakkında bilgi sahibi olunamaz. Çeşitli dinlerdeki Allah inancının farklılıklar arzetmesi temelde Allah´a izâfe edilen bu sıfat farklılıklarından ileri gelir. Hatta Ehl-i Sünnet ve´l-Cemaat´le Mûtezile fırkası arasındaki farklılık da sıfat meselesinde düğümlenir.
Kelâmcılar, İslâm´ın Allah inancını “Allah´ın yüce zâtı hakkında vacib olan kemâl sıfatlarıyla beraber mümtenî olan noksan sıfatları bilip öylece itikat eylemektir” diye tarif etmişlerdir. Bu açıdan Allah´ın başlıca üç çeşit sıfatı vardır:
1- Vücud Sıfatı: Bu, Allah´ın varlığını ifade eder.
2- Selbî Sıfatlar: Bunlar mahlukatta bulunmayan sıfatları ifade eder. Bunlar Allah´a mahsus sıfatlardır. Allah´ı mahlukattan herhangi birine şu veya bu şekilde benzetmemek için, bunların mahlukatta olmadığını bilmek ve belirtmek gerekir. Bunu belirtmekten maksad, Allah´ı tenzihtir, mahlukattan başka ve ayrı olduğunu beyandır. Esasen selbetmek, ayırmak, soymak gibi ma´nâlara gelir.
Selbî sıfatlar çoktur, hepsi sayılmaz. Başlıcaları zikeredilir, bunlar da beştir.
* Kıdem: Allah´ın varlığının başlangıcı yok demektir. Zıddı hudûs´ tur, sonradan olmak demektir, bu ise mahlukun vasfıdır.
* Beka: Allah´ın varlığının sonu yok demektir. Zıddı fenâ´dır, son bulmak demektir, bu da mahluka ait bir vasıftır.
* Muhalefetun li´lhavadis: Allah´ın sonradan meydana gelen şeylere yani mahlukata hiç bir surette benzememesi demektir.
* Kıyam binefsihî: “Varlığı kendi zâtının gereğidir, var olmak için bir yaratıcıya, bir başka şeye muhtaç değildir. Halbuki bütün mahluklar var olabilmek, varlığını devam ettirebilmek için çok şeylere muhtaçtır.
* Vahdaniyyet: Allah´ın zât, sıfat ve fiillerinden biridir, tektir, yardımcı, ortak vs.´si bulunmaz demektir. Zıddı kesrettir, çokluktur. O´nun dışında her varlık mürekkeptir, Allah ise mürekkep değildir, vahiddir.
Dikkat edersek bu beş vasfın her biri Cenâb-ı Hakk´tan mahlukata olan benzerliklerireddetmekte, Kur´an da ifade edilen “Onun bir benzeri yoktur” hükmünü tahkik etmektedir.
3- Sübûtî Sıfatlar: Bunlar Allah´ın zâtında mevcut, zâtının gereği olan sıfatlardır. Yani Allah´ın varlığını kabul edince, o sıfatları haiz olduğunu da kabul etmek gerekir. Allah onlarsız düşünülemez. Bunlar hayat, ilim, irade, kudret, semî, basar, kelâm ve tekvin´dir. Öyleyse Allah hayat sıfatıyla hayy´dir, diridir. İlim sıfatlarıyla âlimdir; geçmişgelecek, uzakyakın, büyükküçük her şeyi bilir. İrade sıfatıyla müriddir yani dilemek, istemek sahibidir. Kudret sıfatıyla kadîrdir, her istediğini yapmaya gücü yeter, onda acz yoktur. Semî sıfatıyla işitir; basar sıfatıyla görür; kelâm sıfatıyla konuşur ve nihâyet tekvin sıfatıyla yaratır. Bu sıfatlar Allah hakkında vâcib sıfatlardır, onlarsız Allah düşünülemez. Kur´an-ı Kerim bu sıfatlarla Allah´ı tavsif eder. Bunlar Allah´ın zâtıyla birlikte vardır ve kadîmdir. Bunlarla ilgili teferruat İslâm´daki itikadî mezhepleri ortaya çıkarmıştır. Hatta hristiyanlıkyahudilik gibi semâvî ve -diğer- gayr-ı semâvî dinler ve bir kısım felsefi sistemler arasındaki itikadî farklılıklar çoğunlukla Allah´a izafe edilen bu sıfatlarla ilgilidir. Bir başka deyişle, İslâm itikadının orijinallitesi bu sıfatlar mevzuundaki telakkisinde yatar. Müslümanların itikadî bütünlüğe, imânî kemâle ermeleri bunları iyi bilmelerine bağlıdır. Bu sebeple Allah´ın sıfatları bahsinin her müslümanca iyi hazmedilmesi, eksiksiz kavranması gerekir.
Sadedinde olduğumuz bahiste, bu mevzuya giren sadece birkaç hadis vardır. Bunlar vesilesiyle sunacağımız bazı açıklamaların konuyu bütünüyle kavramada eksik kalacağı muhakkaktır, mutlaka bâzı kelâm kitaplarına müracaat etmek gerekli ve zarûrîdir.[1]
ـ3482 ـ1ـ عن أبي موسى رَضِيَ اللّهُ عَنْه قال: ]قامَ فِينَا رسولُ اللّهِ # بِخَمْسِ كَلِمَاتٍ. فقَالَ: إنَّ اللّهَ تَعالى َ ينَامُ وََ يَنْبَغِي لَهُ أنْ يَنَامَ. يُخْفِضُ الْقِسْطَ وَيَرْفَعُهُ وَيُرْفَعُ إلَيْهِ عَمَلُ اللَّيْلِ قَبْلَ عَمَلِ النَّهَارِ. وَعَمَلُ النَّهَارِ قَبْلَ عَمَلِ اللَّيْلِ. حِجَابُهُ النُّورُ. لَوْ كَشَفَهُ َحْرَقَتْ سُبُحَاتُ وَجْهِهِ مَا انْتَهَى إلَيْهِ بَصَرُهُ مِنْ خَلْقِهِ[. أخرجه مسلم.»سُبُحَاتُ وَجْهِ اللّهِ« أنوَارهُ: أي لو انكشفَ من أنوار اللّهِ التي تَحجُبُ العبادَ عنهُ شَئٌ ‘هلك كُلَّ مَنْ وقع عليهِ ذلك النورُ كما خرَّ مُوسَى عَلَيْهِ السم صَعِقاً، وَتَقَطَّعَ الجبلُ دَكّاً لَمَّا تَجلَّى اللّهُ سُبحانُهُ وَتعالى.
1. (3482)- Ebû Musa (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) aramızda ayağa kalkıp şu beş cümleyi söyledi:
“Allah Teâlâ Hazretleri uyumaz, zaten O´na uyku da yakışmaz. Kıstı (tartıyı, rızkı) indirir ve kaldırır. Geceleyin yapılan amel, gündüzleyin yapılandan önce; gündüzleyin yapılan amel de geceleyin yapılan amelden önce Allah´a yükseltilir. O´nun hicabı nurdur. Eğer o perdeyi açacak olsa, vechinin sübuhâtı, basarının ihâta ettiği bütün mahlukatını yakardı.”[2]
AÇIKLAMA:
Bu hadis, Cenâb-ı Hakk´ın bazı sıfatlarını zikretmektedir:
1- Uyumama Sıfatı: Bu, Kur´ân-ı Kerim´de: “O´ nu ne uyuklama tutar ne de uyku” (Bakara 255) diye ifade edilmiştir. Uyku ve uyuklama bir kısım canlı mahluklarla ilgili bir sıfattır. Allah ise ondan münezzehtir.
Bu sıfat, Cenâb-ı Hakk´ın mahlukat üzerine her an tasarrufta bulunduğunu ifade eder. Bu ilâhî ilginin bir an kesildiğini düşünmek, bütün varlık âleminin yokluğa mahkûm edilmesi olur.
2- Kıst, tartı demektir. Rızk ma´nâsında kullanıldığı da kabul edilmiştir. Allah´ın kıst´ı indirmesi, kulların amellerini tartarken, rızıklarını verirken mizanın kefelerini kaldırıp indirmesidir. Bu teşbihle, rızıkların taksim ve takdirinin ferd ferd, ayrı ayrı yapıldığı ifade edilmiş olmaktadır. Bir bakıma Cenâb-ı Hakk´ın uyanıklığının şümûlü böyle dile getirilmiş olmaktadır: “Allah hiç kimsenin rızkından, amelinden gafil değildir, herbirini ayrı ayrı tartar. Kefeler her ferd için iner, tartar, kalkar, öbürü için tekrar iner…”
Kıst´la rızık kastedilince, hadisin “…kısar, kaldırır” yani, “rızkı bazılarına kısar (az verir), bazılarına kaldırır (çok verir) ma´nâsına geldiği de söylenmiştir.
3- “Geceleyin yapılan amel gündüzleyin yapılandan önce… Allah´a yükseltilir” cümlesi, her günün ameli günün sonunda, gecenin ameli de gecenin sonunda ayrı ayrı Cenâb-ı Hakk´a arzedilir, ömrün hiç bir günü hesapsız geçmez, her gününden Allah´a hesap vardır, demektir. Amelleri Allah´a arz işini hafaza melekleri yapar; günlük olarak tuttukları amel defterini günün (veya gecenin) sonunda Allah´a arz ederler.
4- Hicab, perde demektir. Allah, insanlara şah damarından daha yakın olduğu halde, insanlar, araya giren perdeler sebebiyle Allah´tan uzaktırlar, Zât-ı Zülcelâl´i göremezler. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), Allah´la kul veya Hâlık´la mahluk arasındaki perdenin maddî olmayıp nurânî olduğunu bildirmiştir.
Bazı rivayetlerde nûr yerine, nâr denmiştir.
Nûr´la nâr arasındaki fark veya nurânî ile maddî arasındaki fark nedir Tam çözülmüş değildir. İlim ve tekniğin ilerlemesi bu hususlarda daha müteyakkız olmaya, Resûlullah´ın nur´la neyi kasdettiğini daha sağlıklı anlamaya yardımcı olmaktadır. Zira en son nazariyelere göre madde ışına (nur´a) dönüşebilmektedir. Şu halde nur, nar ve hatta madde müşterek bir öz´ün farklı kesafetteki temeyyüünden, esma-i ilâhîye´ nin feyz-i ilahî suretinde farklı mertebelerdeki tecellisinden ibarettir. Hepsinin aslını, bazı hadislerde geldiği üzere, Nur-u Muhammedî (aleyhissalâtu vesselâm) denen bir ilk, bir irade-i kün teşkil etmektedir. Öyle ise hâlıkla mahluk arasındaki “hicab” izafî bir vakı´adır, Mahlûktan Hâlık´a perdedir, görülmesine manidir, Hâlık´tan mahluka nurdur, aydınlıktır, görmesine engel değildir. Allah “evvel”dir, “ahir”dir, “zâhir”dir, “bâtın”dır, her şeyi “bilen”dir.
5- Allah´ın vechi “Zât”ı demektir. Vech (yüz) birçok dillerde olduğu gibi Arapçada dahi şahsın yani zâtın kendisini ifade eder. Nitekim dilimizde de “yüzün ak veya kara olması” tabirinde şahsiyetin tebriesi veya tezyifi kastedilir. Öyleyse Allah´ın vechi, Allah´ın zâtı demektir ve basarının ihâtâsı tabiriyle bütün mümkinât yani mahluk âlem kastedilmiştir. Zirâ O´nun basar ve ilmi bütün varlıkları kuşatır. Hiç bir şey O´nun nazarından hâriç, ilminden dışarı değildir.
6- Subuhât´a gelince, bu kelime Sübha´nın cem´idir. Sübha, lügat olarak tenzih, takdis ve tebrie gibi ma´nâlara gelir. Bu sebeple Cenâb-ı Hakk´ın takdisine yönelik tahmid, tekbir, temcid, tehlil vs. her çeşit zikre mecâzî olarak tesbih denir.
Nafile ibâdetlerin, hadislerde çoğu kere Sübha kelimesiyle ifade edilmesi, farzlardaki “tesbihât”ın nafile olmasından ileri gelir. Kelimenin kök ma´nâsını ve hadisteki kullanılışını böylece anladıktan sonra “subuhâtu Vechini” yani Allah´ın vechi´nin sübühatı tabirine geçebiliriz. Allah´ın subuhatından murad, en-Nihâye´de kaydedildiği üzere Allah´ın celâli ve azametidir. Bazı âlimler “Vechi´nin Ziyası”dır demiştir. Sübühâtu´l-Vech´i, ayrıca “O´nun güzelliği” diye anlayan da olmuştur. Bu görüş sahipleri kanaatlerini şöyle delillendirirler: “Sen güzel yüzlü birini görünce Sübhanallah!” dersin Bu tabiri “Allah´ın tenzihi” olarak yani “Vechi mukaddestir, münezzehtir” şeklinde anlayan da olmuştur. Bunu, fiille mef´ul arasında cümle-i mu´tarıza görüp ma´nâyı şöyle anlayan da olmuştur: “Eğer onu açacak olsa basarının yetiştiği her şeyi yakardı.”
Bütün bu söylenenlerden daha makbul bir ma´nâ şöyle ifade edilebilir: “Allah´ı kullara karşı perdeleyen nurlardan bir nur inkişaf edecek olsa, bu nur, değeceği her şeyi helâk eder, tıpkı böyle bir inkişâfta Hz. Musa´nın bayılıp düşmesi ve Allah´ın tecellî etmesiyle dağların parça parça olması gibi.” (Nihâye´den).[3]
ـ3483 ـ2ـ وعن أبي هريرة رَضِيَ اللّهُ عَنْه قال: ]قال رسولُ اللّهِ #: إذَا قَاتَلَ
أحَدُكُمْ أخَاهُ فَلْيَجْتَنِبِ الْوَجْهَ[. أخرجه الشيخان.وزاد مسلم: »فَإنَّ اللّهَ خَلَقَ آدَمَ عَلى صُورَتِهِ« .
2. (3483)- Hz. Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Sizden biri kardeşiyle dövüşünce yüze vurmaktan sakınsın.”[4]
Müslim´in rivayetinde şu ziyade var: “…Zira Allah Âdem´i kendi suretinde yaratmıştır.”[5]
AÇIKLAMA:
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) her hususta edeb beyan etmiştir. Burada kavga yaparken bile riayet edilmesi gereken İslâmî edebi beyan etmektedir: Yüze vurmamak…
Bu yasak, tedib, ta´zir ve hatta hadd cezası uygulanması dahil bütün darblara şâmildir. Nitekim, zina yapan bir kadının recmedilmesine hükmedince: “Taşlayın, fakat başa vurmaktan sakının” ferman buyurmuştur. Şu halde, başa vurma yasağı, sadece başta bulunan hassas organların zarara uğraması tehlikesini gözetmiyor. Çünkü, burada kesinlikle ölüme mahkum olan birisi mevzubahistir. Öyleyse daha şümullü nokta-i nazarlar vardır. İşte bunu hadisin Müslim´deki ziyadesinden anlıyoruz: “Allah, Âdem´i kendi suretinde yaratmıştır.” Kendi diye ifade ettiğimiz zamir kime racidir Bunu bazı şârihler madruba yani dövülene irca etmiştir. Bazıları da Allah´a. Allah´a irca edenler, hadisin bir başka vechini delil göstermiştir: “Allah Âdem´i, Rahman suretinde yaratmıştır.” Bu vecihte Allah´ı mahluka benzetme olduğu için bazı müşkilat çıkmıştır. Ama te´vil yoluyla hadise, Ehl-i Sünnet ve´l-Cemaat´in itikad esaslarına uygun “teşbih”ten uzak bir ma´nâ verilmiştir: “Allah insanı Rahmân´da bulunan ilim, hayat, semî, basar vs. sıfatlarla yarattı ve bunlarla diğer mahluklardan üstün kıldı.”
Hadisin bu vechinin zayıf olduğunu iddia edenlere bu ma´nâyı teyiden gelen başka rivayetler gösterilerek cevap verilmiştir: “Kim kavga yaparsa yüze vurmaktan kaçınsın, zira insan yüzünün şekli, Rahman´ın yüzünün şekli gibidir” “Allah senin yüzünü, sana benzeyenin yüzünü çirkin kılsın” demeyin. Zira Allah, Âdem´i kendi suretinde yaratmıştır.” “Sizden biri kavga yaparsa yüzden sakınsın, zira Allah, Âdem´i kendi yüzünün suretinde yaratmıştır.”
Sahâbe´den Süveyd İbu Mukarrin, bir adamın çocuğuna tokat vurduğunugörünce şöyle demiştir: “Bilmez misin, yüz muhteremdir ”
Bu mevzuya giren bazı açıklamalar 3382 numaralı hadiste geçmiştir.[6]
ـ3484 ـ3ـ وعن أنس رَضِيَ اللّهُ عَنْه قال: ]كَانَ رسولُ اللّه # يُكْثِرُ أنْ يَقولَ: يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِي عَلى دِينِكَ. فَقُلْتُ: يَا رسولَ اللّهِ قَدْ آمَنَّا بِكَ وَبِمَا جِئْتَ بِهِ فَهَلْ تَخَافُ عَلَيْنَا؟ قالَ: نَعَمْ. إنَّ الْقُلُوبَ بَيْنَ إصْبَعَيْنِ مِنْ أصَابِعِ الرَّحْمنِ يُقلِّبُهَا كَيْفَ يَشَاءُ[. أخرجه الترمذي .
3. (3484)- Hz. Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şu duayı çok yapardı:
“Ey kalbleri çeviren Allahım! Kalbimi dinin üzerine sâbit kıl!”
Ben (bir gün kendisine):
“Ey Allah´ın resulü! biz sana ve senin getirdiklerine inandık. Sen bizim hakkımızda korkuyor musun ” dedim. Bana şöyle cevap verdi: “Evet! Kalpler, Rahmân´ın iki parmağı arasındadır. Onları istediği gibi çevirir.”[7]
AÇIKLAMA:
1- Hadiste zikredilen kalb, insan göğsünde yer alan ve etten yaratılmış olan maddî kalb değildir. Çünkü bu, hayvanlarda da var. Kalbten murad ruhânî bir latife-i Rabbaniyedir. Bu latife insanın hakikatını teşkil eder: İdrak sâhibi emir ve yasağa muhatap, yaptıklarından sorumlu olan bu latifenin eskiler, maddî kalple bir ilişkisi bulunduğunu kabul etmiştir: Âlet kullananın o âletle ilgisi nevinden veya bir yere yerleşinin o yerle olan ilgisi nevinden bir ilgi.
2- Kalbin itâat-isyan, huzurgaflet, imanküfür gibi pek değişik halleri vardır. Sadedinde olduğumuz hadis, Cenâb-ı Hakk´ın kalb üzerindeki tasarrufunu, kişiyi bu hallerden dilediğine çevirebileceğini belirtmektedir. Allah hakkında bu inanç, İslâm itikadının gereğidir. Zira Allah´ın gücüne, tasarrufuna hiçbir hudud konamaz. Aksini düşünmek acz nisbet etmek olur. Allah acz dahil hiçbir noksan sıfatla muttasıf değildir.
3- Hz. Enes´in “…bizim hakkımızda korkuyor musun ” sorusunun ma´nâsı şudur: “Senin bu sözün, kendi hakkında söylenmemiş olmalıdır. Zira sen hataya ve zelleye karşı ismete (korunmaya) mazharsın. Hususan din hususunda kalbin dönmesi mevzubahis olamaz. Öyleyse bu duadan murad ümmetin tâlimidir. Acaba sizde, bize Cenâb-ı Hakk´ın lutfettiği iman nimetinin zevâli veya kemâlden noksana düşmesi endişesi mi var ”
Resûlullah bu ma´nâyı taşıyan soruya, “Evet!” diye cevap vermiş, ümmeti hakkında korkmakta olduğunu te´yid etmiştir: “Allah kalbleri dilediği gibi çevirir.”
Tebliğci açısından son derece ehemmiyetli bir prensibi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), bu hadiste vaz´etmiş olmaktadır:
“İnsanın ne iman üzere, ne de fısk ve küfür üzere devamlılığı yoktur.” İnsan hâricî te´sirlerle her an değişebilir. Ne “ben iyiyim” deyip hal-i hazır halimize güvenmeliyiz, ne de herhangi bir insan için “Bu iyidir!” veya “Bu kötüdür!” diye kestirip atmalıyız. Bugün için iyidir ama, yarın değişebilir. Öyle ise iyilik üzere devamı için gayret gereklidir. Kötü de bugün kötüdür, ama düzelebilir, düzeltmek için gayret göstermelidir.
Yani insanlar hakkında kesin hüküm verip atâlete düşmemelidir. İyiler kötüleşebilir, kötüler iyileşebilir. Zira kalb, değişkendir. Allah dilediği gibi değiştirir.
4- Allah´a parmak nisbeti, müteşâbih bir ifadedir. Cenâb-ı Hakk´ın zâtıyla ilgili bir kısım şuûnu anlayabilmemiz için bu çeşit teşbihlere sıkça yer verilmiştir. Bu teşbihler hakikatı üzere alınmamalıdır. Müteahhir ülemâ, kullanılış gayesine uygun bir ma´nâ ile tevil eder. Parmak burada Allah´ın meşiet ve iradesini ifade etmek için kullanılmıştır. Parmağın cemi değil de tesniye olması yani “parmaklar” şeklinde değil de iki parmak şeklinde ifade edilmesi Kudret-i Rabbaniyye´nin kalbte, “hayır” ve “şer” şeklinde zuhur edeceğine işaret kabul edilmiştir.
Keza “el” değil de “parmak” kelimesinin kullanılması bir ma´nâ inceliği taşımaktadır. Zira parmak, küçüklüğü sebebiyle, kalbi değiştirmede elden daha süratli, daha mâhirdir. Âlimler: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), Allah´ın bu husustaki sür´atini muhataplara daha iyi duyurabilmek için parmak kelimesini tercih etmiştir” derler.[8]
ـ3485 ـ4ـ وعن أبي هريرة رَضِيَ اللّهُ عَنْه قال: ]سَمِعْتُ رسولَ اللّه # يَقْرَأُ هذِهِ اŒيةِ إنَّ اللّهَ يَأمُرُكُمْ أنْ تُؤَدُّوا ا‘مانَاتِ إلى أهْلِهَا إلى قَوْلِهِ إنَّ اللّهَ كَانَ سَمِيعاً بَصِيراً فَرَأيْتُ رسولَ اللّه # يَضَعُ إبهَامَهُ عَلى أُذُنِهِ وَالَّتِى تَلِيهَا عَلى عَيْنِهِ[. أخرجه أبو داود .
4. (3485)- Hz. Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)´ı şu âyetleri okurken işittim. (Meâlen): “Hiç şüphesiz Allah size, emânetleri ehline teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne güzel öğüt veriyor. Şüphesiz Allah işitir ve görür” (Nisa 58). Bu sırada Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)´ın baş parmağını kulağına, onu takib eden (şehadet) parmağına da gözünün üzerine koyduğunu gördüm.”[9]
AÇIKLAMA:
Bu hadis, Ebû Dâvud´da Cehmiyye Fırkası´na reddiye olarak kaydedilmiştir. Cehmiyye başlığını taşıyan bir bâbta yer alır. Hadis buraya biraz özetlenerek alınmış. Nitekim aslında şöyle devam eder “…İbnu Yunus dedi ki: “Mukri dedi ki: “Yani Allah işitici (semî) ve görücüdür (basîr), yani Allah´ın işitmesi ve görmesi vardır.”
Yunus dedi ki: “Mukri dedi ki: “Bu, Cehmiyye´ye bir reddir.”
Ebû Dâvud der ki: “Bu, Cehmiyye´ye reddir.”
Cehmiyye: Ehl-i Sünnet ve´l-Cemaat´in dışında kalan sapık bir fırkadır. Mensupları Allah´ın ezelî sıfatlarını nefyederler, ilaveten derler ki: “Allah´a işitmek, görmek gibi mahlukata mahsus vasıflar izafe etmek, Allah´ı kula benzetmektir, öyleyse Allah´a hayy (diri), âlim, mütekellim (konuşan) gibi sıfatlar nisbet edilemez. Çünkü bu sıfatlar insanlarda da vardır.” Onlara göre Allah´a kâdir, hâlık, fâil, muhyi, mümît gibi sıfatlar verilmelidir. Çünkü onların iddiasına göre, “mahlukat bu sıfatlarla tavsif edilemezler.” Buradan da anlaşılacağı üzere Cehmiyye, insanın bir şey yapmaya kâdir olmadığını, Allah tarafından yazılmış ve yaratılmış fiilleri yapmaya mecbur olduğunu iddia eder. Ayrıca Kur´an´ın mahlûk olduğunu söyler.
Asıl mevzuumuza gelecek olursak, sadedinde olduumuz hadiste Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), âyette “Şüphesiz Allah işitir ve görür” ibaresini okuyunca, kulak ve gözüne işaret buyurmuş olmakta, böylece Allah´ın işitme ve görme fiillerine sahip olduğunu ikrar etmiş olmaktadır. Bu davranışta, insanlarda mevcut sıfatları Allah´tan nefyeden Cehmiyye fırkasına bir nevi reddiye olacağı açıktır.
Hattâbî der ki: “Resûlullah´ın “Allah işitici ve görücü..” meâlindeki ibâreyi okuyunca parmaklarını kulak ve göz üzerine koymasının ma´nâsı, Allah Teâlâ Hazretlerini görme ve işitme fiillerini isbattır, göz ve kulağı değil. Çünkü bunlar organdır. Allah organ sâhibi olmamakla mevsuftur. Çünkü O, insanlara mahsus sıfat ve vasıflardan münezzehtir. Allah organ sâhibi, cüz sahibi, kısımlar sahibi değildir. “O´nun benzeri yoktur. O semî ve basîrdir.
Bazı Ehl-i Sünnet ulemâsı, Hattâbî´ye bu sözü sebebiyle karşı çıkmış ve demiştir ki: “Hattâbî´nin, “Allah Teâlâ Hazretlerine … göz ve kulak´ı isbat değildir” sözü tahkik ehlinin sözü değildir. Ehl-i tahkik, Allah Teâlâ Hazretlerini, kendisi ve Resûlü tarafından zât-ı ilâhi´yi tavsifte kullanılmış olan vasıflarla tavsif edenler, Allah için, Kur´an ve Sünnette gelmemiş olan vasıflar uydurmazlar. Nitekim Allah Teâlâ Hazretleri kendisini şöyle tavsif eder: “(Ey Mûsa! Gözümün önünde yetişesin diye seni sevimli kıldım” (Tâ-Hâ 39); “Nezaretimiz ve vahyimiz altında gemiyi yap” (Hud 37). Hattâbî´nin; “Allah organ sahibi, cüz sahibi, kısımlar sahibi değildir” ifadesi bid´a ve uydurma bir sözdür. Bunu Seleften hiç kimse, ne nefiy ne de isbat maksadıyla söylememiştir. Bilakis, onlar Allah´ı, kendisinin nefsini vasfettiği sıfatlarla tavsif etmişler, sükut ettiği şeylerde de sükut etmişlerdir. Bu tavsifi yaparken nasıl olduğunu (keyfiyet) söylememişler, temsil getirmemişler, Allah´ı bir mahluka da benzetmemişlerdir. Kim O´nu mahluka benzetirse kâfir olur. Ne Allah´ın kendini tavsifi, ne de Resulünün O´nu tavsifi teşbih değildir. Allah´a işitme ve görme sıfatlarının isbatı haktır.”
Hemen belirtelim ki burada atıfta bulunulan Selef görüşüne göre, Kur´an´da Allah´a nisbet edilen bütün sıfatlar “nasıl ” denmeksizin haktır. Âyette, وَيبْْقى وَجْهُ رَبِّكَ dendiğine göre O´nun vechi (yüzü) vardır. Âyette خَلَقْتُ بِيَدَىَّ dendiğine göre O´nun iki eli vardır. Âyette, تَجْرِى بِاَعْيُنِنَا denildiğine göre O´nun gözü vardır. Âyette, وَجَاءَ رَبُّكَ وَالْمَلَكُ صَفّاً صَفّاً dendiğine göre O kıyamet günü gelecektir. Hadiste ifade edildiği üzere Allah dünya semasına iner.
Selef, “âyette ve hadiste gelen bu vasıflara inanırız, nasıl olduğunu sormayız, bunlardan gerçek muradı Allah bilir, biz bir fikir beyan etmeyiz” ma´nâsında açıklamalar yaparlar.
Şüphesiz burada ulemâ arasında cereyan eden kelâmî münakaşanın teferruatına girmeyeceğiz. Ancak Selefin nokta-i nazarını kavramada yardımcı olacak ve yine teşbih meselelerine giren Allah´ın Arş üzerine istîvası ile ilgili olarak izhar edilen birkaç beyan daha nakledeceğiz: İbnu Hacer Fethu´l-Bâri´de Ümmü Seleme´den şu rivayeti kaydeder: “İstiva[10] (Kur´anda zikredildiğine göre) meçhul değil, nasıl olduğu ma´kul (anlaşılır) değil, bunu ikrar (kabul) etmek imandır, inkârı da küfürdür.”
Rebîa İbnu Ebî Abdirrahmân tarîkinden gelen rivayete göre, Allah´ın Arş´a nasıl istîva ettiği sorulmuş, o şu cevabı vermiştir: “İstîva meçhul değildir, nasıl olduğu makul değildir, Allah´a risalet, Peygamberlerine tebliğ, bize de teslim düşmektedir.”
Evzâî de şöyle söylemiştir: “Biz ve Tâbiîn sayıca çoktuk. Şunu söylerdik: “Allah Arş´ındadır, biz sünnette Allah hakkında vârid olan sıfatlara inanırız.”
Bir başka tarîkte Evzâî şöyle anlatır: “Kendisinden, ثُمَّ اسْتَوى عَلى الْعَرْشِ âyeti hakkında sorulmuştu şu cevabı verdi: “O, nefsini kendi vasfettiği şekildedir.”
Beyhakî´nin bir kaydına göre Abdullah İbnu Vehb anlatıyor: “Biz İmam Mâlik´in yanında idik. Bir adam yanına girerek: “Ey Ebû Abdillah, اَلرَّحْمنِ عَلى الْعَرْشِ اسْتَوى
buyruluyor. Allah nasıl istiva etti ” dedi. İmam Mâlik başını eğip bir miktar düşündü; derken birden bir ter bastı. Sonra başını kaldırıp:
“Rahman, kendini vasfettiği şekilde Arş üzerine istivâ etmiştir. Bu nasıl oldu denmez. Nasıllık O´ndan kaldırılmıştır. Zannımca sen mutlaka bid´at sahibi birisisin!” der ve adamın meclisten çıkarılmasını emreder.
İmam Mâlik´ten bir başka rivayet, onun şöyle söylediğini bildirir: “…O´nu ikrar vacibtir, ondan sual bid´attir.”
Şu halde Cehmiyye fırkası, Ehl-i Sünnet´in kaydedilen mezkur ikrarına karşı çıkıp bunun teşbih oldugunu, yani Allah´ı insanlara benzetmek olduğunu söylemiştir.
İshak İbnu Râhûye: “Bu teşbih değildir. Eğer dersek ki “Allah´ın bizimki gibi bir eli vardır”; işte o zaman teşbih olur” diyerek Cehmîlere cevap vermiştir.
Sevrî, Mâlik, İbnu Uyeyne, İbnu´l-Mubârek gibi Selef büyükleri bilittifak: “Bu hadislere, herhangi bir tefsir ilâve etmeksizin inanırız” demişlerdir.
İbnu Abdilberr der ki: “Ehl-i Sünnet, Allah hakkında Kitap ve Sünnette gelen bu sıfatları ikrarda icmâ ederler, bunlardan hiçbirine keyfiyet (yani “nasıl oldukları hususunda yorum”) nisbet etmezler. Fakat Cehmiyye, Mûtezile ve Hâricîler: “Kim bu isimleri ikrar ederse Allah´ı insanlara benzetmiş olur” demişlerdir.
Selef´in, müteşâbihât karşısında kemâl mertebesinde bir imân gerektiren bu nokta-i nazarı, bilhassa Yunan felsefesinin, entellektüel çevrelerde yaygınlık kazanmasıyla her meselenin aklî izahlarının araştırıldığı muahhar zamanlarda imanı zayıflamış, teslimiyeti azalmış insanları tatmin etmez hale gelmiştir. Bu durum, ulemâyı müteşâbihât karşısında farklı bir yaklaşıma sevketmiştir: Te´vîl…
Müteahhirûn dediğimiz Ehl-i Sünnet ve´l-Cemaat ulemâsı, neticede Allah´ı insanlara benzeten müteşâbih âyetleri Ehl-i Sünnet ve´l-Cemaat inancına muvafık bir kısım açıklamalara tâbi tutmuşlardır. Meselâ Gazalî´ye göre, Allah´a el, yüz, parmak ve suret gibi insana benzemeyi veya maddî olmayı gerektiren âyet ve hadisleri dinleyen kimse, bu sözlerden iki ma´nânın kastedilmiş olacağını bilmelidir.
1) Ya kelimenin lügat ma´nâsı alınır: Bu durumda Allah´a madde ve cisim nisbet edilmiş ve Allah mahlukata benzetilmiş olacak. Kur´an´da Allah´ın hiç bir benzerinin olmadığı ifade edildiğine göre bu ma´nâ kastedilmiş olamaz.
2) Ya da kelime istiare maksadıyla kullanılır: Bu durumda meselâ el ile başka bir ma´nâ kastedilmiştir ve o ma´nâ cisim değildir. Nitekim “Memleket emîrin elindedir” dendiği zaman burada istiare yapılır. Sözgelimi emirin eli kesik bile olsa, söylenen söz doğrudur ve kastedilen ma´nâ anlaşılır. Öyleyse âyet ve hadislerde Allah´la ilgili olarak, teşbih ifade eden, şekil ve madde hatıra getiren kelimeler lügat ma´nâsında kullanılmış değildir, isti´aredir. O kelimelerin dilde cârî mecâzî ma´nâları anlaşılmalıdır.
İşte müteahhir ülemanın, Cenâb-ı Hakk´ın şuûnatıyla ilgili olarak âyet ve hadislerde gelen bir kısım ibareleri İslâm itikadına uygun aklî açıklamalara kavuşturma işine te´vil denmiştir. İmam Mâturidî, İmam Eş´arî ve İmam Gazalî tarafından işlenen bu metod ümmetce benimsenmiştir.[11]
——————————————————————————–
[1] İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 10/284-285.
[2] Müslim, İman: 293 (179); İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 10/286.
[3] İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 10/286-287.
[4] Buhârî, Itk: 20; Müslim, Birr: 112, (2612).
[5] İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 10/288.
[6] İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 10/288-289.
[7] Tirmizî, Kader: 7, (2141); İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 10/289.
[8] İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 10/289-290.
[9] Ebû Dâvud, Sünnet: 19, (4728); İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 10/290-291.
[10] İstiva ارَّحْمَنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى
âyetinde haber verilen hakikattır. Allah´ın Arş´a istîvası, Allah´ı mekân izâfe etme mânâsına geldiği için ciddî tartışmalar cereyan eden bir meseledir. Kaydettiğimiz rivâyet Selefin bu meseledeki tavrını aydınlatır.
[11] İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 10/291-294.