Rivayet alimlerinin çoğunluğuna göre Peygamber efendimiz,
Fil senesinde dünyaya gelmiştir. Çünkü Fil ve Ebrehe ordusu, Muharrem ayında Mekke´ye hücum etmek üzere gelmişlerdir. Peygamber efendimiz de Fil´in gelişinin 50. gününde dünyaya gelmişti. Böylece rivayetçilerin çoğunluğu, Ebrehe ordusunun Mekke´yi kuşatmasının 50. gününde Peygamber efendimizin dünyaya geldiği görüşünde birleşmişlerdir.
Doğumu, şemsî sene itibariyle Nisan (Ağustos) ayına denk gelmiştir. Nisan´ın 20´sinde dünyaya geldiği, Ravzul Enf adlı eserde anlatılırken şöyle denilmiştir: “Peygamber efendimizin doğumu, Rebîulevvel ayında olmuştur ki herkesçe bilinen de budur. Zü-beyr´in dediğine göre Ramazan ayında doğmuştur. Bu görüş, Amine hatunun teşrik günlerinde Muhammed ´e hamile kaldığını söyleyenlerin sözüne uygun düşmektedir ki, doğrusunu Allah bilir. Yine anlatıldığına göre Fil ordusu muharrem ayında Mekke´ye gelmiştir. Peygamber efendimiz de, Fil ordusunun gelişinin 50. gününde dünyaya gelmiştir ki en çok söylenen ve meşhur olan görüş budur. Hesap ehlinin sözlerine göre Peygamber efendimizin doğumunu Şemsî aylardan Nisan (Ağustos) ayının 20´sinde olmuştur. tl(4J
Önemli İki Husus
1- Bir rivayete göre Peygamber efendimiz Ramazan ayında dünyaya gelmiştir. Bu görüşe göre Peygamber efendimizin risa-letle görevlendirilmesi, Kur´an´m nüzulü, İslam nurunun yeryüzüne yayılışının Muhammed´in doğumu ile oluşu, şirkin tevhide karşı alçaldığı ve tevhidin yüce olduğunun belirlenmiş olması, Mekke fethedilerek şeytanın liderlikten ümidini kesişi ve put devletinin yıkılışı, putların Mekke´den atılıp parçalanışı hep Ramazan ayında olmuştur.
Eğer bu gayri meşhur bir rivayet olmasaydı, bunu kabul ederdik. Ancak rivayet ilminde, aklî tercihlere yer yoktur.
2- Ravzül Enf adlı eserin sahibinin söylediğine göre meşhur olan rivayet, Ebrehe ordusunun Mekke´ye gelişinden 50 gün sonra Peygamber efendimizin dünyaya gelmiş olduğu doğrultusundadır.[1] Ancak burada meşhur olan bir başka rivayete göre de Peygamber efendimiz, Ebrehe ordusunun Mekke´ye gelişinden 55 gün sonra dünyaya gelmiştir ki, Ebu Cafer Muhammed el Bakır´m da bu doğrultuda bir rivayeti vardır. Anlatıldığına göre Fil ordusu, Muharrem´in yarısında Mekke´ye gelmiştir ki, buna göre Peygamber efendimizin bu tarihten 55 gün sonra dünyaya gelmiş olması, Rebiulevvel ayının 12. gecesine denk düşmektedir.[2]
Bu rivayet, Şemsî sene hesabıyla Peygamber efendimizin 20 Nisan´da dünyaya gelmiş olduğuna ilişkin varolan rivayetlere uymaktadır. Rivayet sağlam olduğu için biz de bu görüşü benimsemekteyiz. Ancak Peygamber efendimizin doğduğu gece hususunda meydana gelen bu küçük anlaşmazlığın pek önemi yoktur. Çünkü Peygamber efendimizin doğduğuna bütün insanlık şahittir. O, kendi ümmetine getirmiş olduğu dinî esasları korumuş ve mu minler de onun getirdiği dine şahit olmuşlardır. Yine o, yoldan çıkan asiler aleyhinde bir şahittir. Ümmeti de bütün insanlığa karşı hak ve hakikat ile şahittir. Onlar yoldan sapanlara İslam´ı açıklayacak; doğru yola gidenlere de hidayeti göstereceklerdir.
Peygamber efendimizin doğumuna dâir rivayetler, çağdaşı olan tarihçilerin nakilleri ile bize gelmiştir. Gözleme dayanan hususlarda ilim değişik sonuçlara varabilir. Hakikat her ne kadar değişmese de her insan kendi bildiğini söyler. Tarihçiler de bu küçük anlaşmazlıkların arkasında hakikati görebilirler. Her şeyi bilen ancak Yüce Allah´tır.
——————————————————————————–
[1] Ravzul Enf, c. 1, s. 107.
[2] İbn Kesir, el-Bidaye Ve´n-Nihaye, c. 2, s. 262. –